Ще се спира служебно регистрацията на автомобили без "Гражданска отговорност"

Портфейл

16-12-2015, 06:51

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

НС регламентира възможността застраховката да се сключва и онлайн

Регистрацията на автомобили ще се прекратява служебно при несключена застраховка "Гражданска отговорност". Това реши вчера парламентът, който прие окончателно на разпоредби от новия Кодекс за застраховането, съобщи БНР.
Също по служебен път и ще се възстановява регистрацията, след като застраховката бъде платена. Това може да става и след като собственикът на автомобил представи валидна "Гражданска отговорност".
Депутатите решиха също глобата за физически лица за несключване на задължителната застраховка да бъде 250 лева при първо нарушение и 800 лв. при повторно. Първоначалната идея беше санкцията да е 400 лева при първо нарушение, но парламентът подкрепи направеното предложение от Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт санкцията да не е толкова тежка.
По-рано днес Народното събрание регламентира възможността за сключване на "Гражданска отговорност" и онлайн, без за това да е необходим електронен подпис. Все пак обаче те решиха да се запази зеленият стикер и задължението собственикът на автомобила да притежава застраховката си на хартиен носител
Застрахователите ще разполагат със срок от три работни дни, за да изпратят на клиента сключения по интернет застрахователен договор на хартия, със собственоръчно поставен подпис.