КТ "Подкрепа": Половината българи ще я карат повече от скромно за Коледа

Общество

15-12-2015, 18:02

Снимка:

novini.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Равен е процентът на оптимистите и песимистите за предстоящо подобрение на статуса

За над една четвърт от българите Коледа ще бъде невъзможна. Това сочи изследване, направено от Синдикална академия "Подкрепа". Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и д-р Валери Апостолов от Академията представиха данните седмица преди светлия християнски празник, цитирани от нюз.бг.


Около половината от анкетираните хора изобщо няма да могат да отделят средства, предвидени специално за празниците. Около 60% са склонни да отделят максимум между 20 и 100 лева. Едва 15% от запитаните българи ще похарчат над 100 лева за богата празнична вечеря. За очакванията на българите за новата 2016 г. 40% са песимисти, които смятат, че няма да има никаква промяна, 20% са на мнение, че положението ще става по-зле, а 40% са оптимисти, че животът ще се подобри.


Данните сочат, че най-песимистично са настроени хората над 50-годишна възраст. Един от всеки пети българин ще се възползва от кредит, за да напазарува коледни подаръци. Сред тях не всички ще вземат кредити от банките, а някои от тях от приятели. Средната сметка на експертите сочи, че за коледната трапеза за семейство ще са нужни около 100 лева.


По данни на Евростат, които бяха цитирани и от КТ "Подкрепа", около 1,3 млн. българи живеят под линията на бедност и не могат да си осигурят необходимия минимален прием на калории на ден. Според изследването работещите бедни и децата им няма да имат възможност за седем или девет ясния, каквато е традицията на Бъдни вечер, а ще трябва да се задоволят едва с три. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обобщи, че за по-голямата част от българите Коледа ще бъде не толкова весела и празнична.


Проучването е проведено във всички регионални структури на "Подкрепа" в 28-те областни града. Анкетираните са работещи във всички сфери. Сред тях има учители, миньори, енергетици и др., но не е направена разбивка за това какви средства могат да отделят различните сфери.


Запитан за коментар относно политическата ситуация в страната, Манолов се въздържа от коментар с мотива, че не обича да се занимава с политика. Въпреки това той изтъкна: "Никого не радва фактът, че държавата не е в най-стабилното си състояние". С уточнението, че не разбира кой знае колко от съдебна реформа, той обясни, че му се е случвало негови граждански дела да се влачат по 10 години. Според президента на КТ "Подкрепа" проблемите не са в това как се формира ВСС.