Кери и Лавров бистриха три часа в Москва сирийската криза и Украйна

Свят

15-12-2015, 16:41

Снимка:

abcnews.go.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Държавният секретар на САЩ ще се срещне и с президента Путин

Повече от три часа продължи срещата на руския министър на външните работи Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери. Над 120 чуждестранни и местни журналисти очакваха хода на преговорите между двамата външни министри, предаде кореспондент на БНР. "Несъмнено проблемът с тероризма е по-всеобхватен от сирийската проблематика. "Ислямска държава" е активна в Ирак, има проявления и в Йемен, и в Афганистан. Така че се надявам да успеем комплексно да обсъдим всички тези въпроси", заяви преди срещата руският първи дипломат.

Както и се очакваше, основната тема на тази втора за последните седем месеца среща беше поставена върху кризата в Сирия. Според Лавров той и Кери са констатирали, че групировката "Ислямска държава" води активни действия освен в Сирия, но и в Ирак и провеждат терористични актове в Йемен и Афганистан.

От своя страна държавният секретар на САЩ Джон Кери, заяви че са необходими съвместни действия срещу радикалната групировка "Ислямска държава". Кери призна, че с групировката не могат да бъдат водени преговори, защото такива не могат да бъдат водени с терористи, които разрушават културата и достойнството ни. Джон Кери припомни след преговорите, че Москва и Вашингтон са водили много успешни разговори по виенския формат "Приятели на Сирия", който бе създаден по настояването на Русия.

Кери и Лавров разговаряха и по темата Украйна. Москва поиска от Вашингтон да упражни влияние върху Украйна, за да бъде по-конструктивна в преговорите, с което Русия даде подкрепа за "нормандския формат", за да се постигне урегулиране на кризата.

По-късно днес руският президент Владимир Путин ще приеме държавния секретар на САЩ.