София и Анкара готвят среща на върха за газа

Правим с Турция съвместни операции срещу трафикантите

Правителствата на България и Турция подготвят среща на високо равнище през месец април идната година. На нея ще бъде договорена интерконекторна газова връзка за доставка на азербайджанския газ в България. Това стана ясно след разговора между премиера Бойко Борисов и турския му колега Ахмет Давутоглу в резиденция "Бояна" днес.


Още в четвъртък по време на срещата на премиерите от ЕС в Брюксел заедно с гръцкия премиер Алексис Ципрас ще бъде коментирана отново идеята за доставка на азербайджански газ. "Заедно с интерконекторите с Гърция и Турция ще се даде възможност за диверсификация и транзитиране на газ от всички посоки", посочи Давутоглу.


"България е врата на Турция за ЕС. След срещата с моя приятел г-н Борисов, в продължение на 4 години докато сме на власт в Турция, отношенията с България ще бъдат едни от най-приоритетните",отбеляза специално турският премиер. "Търговският ни обмен от 5 млрд. долара и ще бъде повишен, следващият проект е скоростен влак от Истанбул до София и обратно", подчерта Давутоглу. И допълни: "Решени сме да свържем Истанбул със София". Очаквано, специален акцент в разговорите между Борисов и Давутоглу е получила миграционната криза и конфликтът в Сирия. "За съжаление в Сирия има един варварски режим и поради други обстоятелства хората са принудени да напускат", заяви Давутоглу.


Вътрешните министри на България и Турция планират съвместни операция срещу трафикантите на хора, заяви от своя страна Борисов. "Тази човешка трагедия, бежанците, има лица, които получават много пари и се замогват на фона на това", посочи той. "С колегата Давутоглу пред целия Европейски съвет поемаме ангажимент да дадем пример как ще се разправим с тези хора и се надявам нашите служби да покажат тези видими резултати", каза българският министър-председател.


Двамата са обсъдили и отношенията между Анкара и Москва от последните седмици. "Истински вярвам, че отношенията между Турция и Русия отношенията ще се нормализират", каза по този повод Борисов. "Искам да кажа ясно - между Турция и Русия напрежението от границата със Сирия произлезе от желанието да опазим границата си и да защитим въздушното си пространство", посочи от своя страна Давутоглу. И допълни: "Турция няма желание за напрежение с Русия, това влияе на съседните региони и на световния мир. Готови сме да обсъждаме и споделяме информация. Взаимоотношенията на Турция и Русия са много важни за Черноморския регион, както и за България, Грузия и т.н. С България винаги сме имали добри взаимоотношения, надявам се, че между Турция и Русия ще бъде подновено традиционното сътрудничество".