МВР ще заличава колите без застраховка

Новият кодекс въвежда стрес тест за дружествата като при банките, каза Делян Добрев

Гаранционният фонд ще изпраща списък с автомобилите, които нямат застраховка "Гражданска отговорност" на МВР и тези автомобили ще бъдат заличавани служебно. Това каза председателят на икономическата комисия в парламента Делян Добрев при окончателното гласуване на новия кодекс за застраховането. Депутатите приеха и редакционна поправка на Мартин Димотров - последващата регистрация след като автомобила възстанови застраховката, регистрацията отново да става служебно.


"Над 100 000 автомобила се карат в Румъния, но са регистрирани у нас, заради това, че в България данъците са по-ниски", отбеляза Добрев. И припомни, че за въпросните возила няма сключена застраховка "Гражданска отговорност", но в случаите, в които се случи инцидент с тези превозни средства, Гаранционният фонд се налага да изплаща обезщетение.


С новите правила тези практики ще бъдат прекратени, каза председателят на икономическата комисия. "От една страна, това са незастраховани автомобили, а от друга страна се изплащат обезщетения за чужди граждани", уточни Добрев. Сроковете за прекратяване и възобновяване на регистрацията на колите ще бъдат записани в допълнителни разпоредби на Комисията по финансов надзор. Застраховката "Гражданска отговорност" се сключва при изтичане на предходната, а стартът на застраховката обикновено съвпада с датата на закупуване на автомобила.


"Предполагам, че Гаранционният фонд ще прави периодична проверка на автомобилите, които са с изтекла застраховка "Гражданска отговорност" и ще изпраща тази информация в МВР", уточни още председателят на икономическата комисия. Добрев припомни, че новият кодекс ще дава възможност за сключване на "Гражданска отговорност"и Каско онлайн. Той отново повтори тезата си, че по този начин застраховките за гражданите ще поевтинеят поне с 15-20 процента.


Подновяването на застраховката ще отнема не повече от 10 минути на компютъра, каза още Добрев. Кодексът въвежда редица директиви, които са т.нар. пакет "Платежоспособност - 2", които имат допълнителни финансови изисквания или както се характеризират един вид стрес тестове по подобие на банките за застрахователните дружества, припомни Добрев.