Ден на отворените врати обявиха някои съдилища

Общество

15-12-2015, 06:42

Снимка:

bgonair.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Синдикалната федерация на служителите в МВР подкрепи протеста на съдиите за съдебна рефора

Няколкостотин души се събраха в София в подкрепа на съдиите и реална съдебна реформа. Полицаи също подкрепиха съдиите, а в Пловдив протестираха адвокати. Съдии от всички столични съдилища, както от Върховния административен и Върховния касационен съд, бивши и настоящи членове на Висшия съдебен съвет, изтъкнати юристи застанаха на стълбите на съдебната палата. Подкрепиха ги и адвокати, съобщи дир.бг.
Снощи магистратите, както и част от тези, които ги подкрепят, бяха закачили на реверите си символичен знак - везна.
Част от подкрепящите магистратите застанаха на бул. "Витоша" пред съдебната палата, полицията не ограничаваше престоя им.
Снощи съдиите застанаха пред Съдебната палата с искания за реална съдебна реформа за втори път, като отново бяха посрещнати с ръкопляскания.
Основното послание на съдиите е, че не са на улицата, за да свалят правителства или да казват кой трябва да бъде правосъден министър, а за да заявят, че според тях, за да има добре работеща съдебна система, трябва да има и добре конституиран Висш съдебен съвет, който да извършва и необходимите кадрови избори и кадрови израствания, предаде БНР.
Намерението на магистратите е да продължат под различни форми дебатите с гражданите. Днес ще има ден на отворени врати в съдилищата, в които има разрешение за това.
Полицаи подкрепиха съдиите за съдебната реформа
В отворено писмо Синдикалната федерация на служителите в МВР подкрепи протеста на съдиите за необходимостта от действителна съдебна реформа, съобщиха от синдиката, а Съюзът на съдиите в България е публикувал на сайта си писмото.
"Напълно споделяме Вашите справедливи очаквания за реформа, която да донесе широко подкрепени и дългоочаквани промени по отношение спиране на скандални назначения, извършване на проверки при съмнения за лошо управление и корупция, ограничаване прояви на поведение на магистрати, повдигащо етични въпроси, отговорност и отчетност пред обществото, даване на реален шанс на почтените и действително независими съдии и най-вече за независими от политически вмешателства съд и прокуратура", се казва в писмото на полицейския синдикат.
За необходимостта от действителна съдебна реформа се обявиха над 50 адвокати от пловдивската колегия, предаде БНР.
Те се събраха на мълчалив протест пред съдебната палата в града. На него бяха поканени, чрез призив в социалните мрежи юристи от всички гилдии, но съдии и прокурори от Пловдив не се включиха.
"Тук сме, следвайки призива на Съюза на съдиите и заради отново неслучилата се така дългоочаквана промяна", казаха пловдивските адвокати.