ГДБОП следи 1200 бандити, организирани в 280 групи с разностранни интереси

Най-доброто от печата

15-12-2015, 06:22

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Българи помагали на трафикантите на кокаин от Латинска Америка

ГДБОП наблюдава 1200 бандити от 280 престъпни групи, специализирали се в контрабанда, трафик на хора, дрога и исторически ценности. Изявени босове на банди, особено в сферата на разпространението на дрога, каквато бе тенденцията в престъпния свят преди години, обаче няма. Ако има лидери, то те са на квартално ниво, съобщи в понеделник директорът на службата главен комисар Ивайло Спиридонов.

Една от причините да няма големи босове била, че част от тях вече не били в страната, а други не били сред живите.

Шефът на дирекцията отчете работата на ГДБОП от 24 февруари, когато тя отново премина в МВР, досега. Преди това в продължение на повече от година тя бе в системата на ДАНС.

Бройката на престъпните групи била променлива и ако сега примерно 20 се занимавали в една сфера, то след месец числото можело да бъде различно. Сферите им на действие били разностранни - контрабанда на стоки, дрога.

Повече от 2000 запитвания били получени в ГДБОП от чужди служби, съобщи още Спиридонов.

Според него имало българи, които се занимавали с трафик на кокаин от Латинска Америка, но тяхното участие било предимно в логистиката - например да изграждат тайници за дрогата в корабите и др.

Преди дни италианският прокурор Никола Гратери, който бе у нас за представяне на книга, съобщи, че нашенци работят с поне 6 фамилии от калабрийската мафия в разпространението на дрога и пране на пари. Спиридонов не уточни дали в ГДБОП има такава информация, но поясни, че от Италия също пристигат запитвания.

223 са досъдебните производства, които в момента се водят в ГДБОП, съобщи още той. 169 от тях били прехвърлени от различни полицейски служби в страната след връщането на дирекцията в МВР.

54 били новообразуваните дела, като 32 от тях стартирали от юни, когато ГДБОП започнала реално да функционира в системата на МВР.

Една от последните успешни операции на службата бе от 11 декември, когато бе разбита група, извършила данъчни измами за 3 млн. лева.

Тогава стана ясно,че дружеството намалявало данъчните си задължения, като ползвало данъчни фактури на фирма от типа “липсващ търговец” и отчитало неосъществени доставки на стоки.

22 от случаите били изпратени в ГДБОП от ДАНС и митниците.

87 са приключилите досъдебни производства до момента. По информация на дирекцията са започнали 57 разследвания в прокуратурите в страната. С писмо на главния прокурор Сотир Цацаров било определено, че единствено спецпрокуратурата може да възлага задачи на ГДБОП. В момента в службата работят около 600 души

Бройката била приблизителна, защото точното число било класифицирана информация.

Антимафиотите били разпределени в 9 отдела, 9 самостоятелни сектора на подчинение на директора и 18 териториални служби. Спрямо 2013 г., когато дирекцията отново бе в системата на МВР, бройката на служителите намаляла с 36%. Тогава те са били около 1030.

През февруари и март в службата направили анализ за това колко са натоварени отделите в страната. Целта била да се намалят началниците и да се увеличат хората, занимаващи се с разследванията. Затова териториалните служби станали от 28 на 18.

По повод атаката срещу сайта на “Движение България на гражданите” отпреди дни, което също се разследва от ГДБОП, Спиридонов потвърди, че лъжливото съобщение е пратено от сайт в Чехия.