Преборихме се срещу забраната за улов на калкан и акула

Политика

14-12-2015, 15:47

Снимка:

e-burgas.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Получихме подкрепа с 2/3 от гласовете на правителствата от ЕС

Българските рибари ще ловят догодина същите количества акула и калкан в Черно море. Европейската комисия се отказа от искането си за пълна забрана за улов на двата вида черноморска риба през 2016-а г., след като България и Румъния получиха подкрепата с 2/3 от гласовете на правителствата, по време на министерска среща в Брюксел по селско стопанство и рибарство. Това предаде кореспондент на БНР от Брюксел.


Еврокомисията искаше нулева квота за калкан и акула поради опасения за изчерпването на наличието им в Черно море. Запазването на количествата за българската риболовна индустрия беше определено като "голям успех" от заместник-министъра на земеделието и храните Васил Грудев.


Не може да налагаме единствено и само на България и Румъния забрани и квоти, които продължават вече шеста година, без да има връзка с експлоатирането на калкана и от Турция и Украйна.
Това, което ние се ангажирахме от наша страна, разбира се, е засилване на контрола, засилване на съвместните проверки", поясни Грудев.


"С Румъния ние поехме такъв политически ангажимент, приехме удължаване на периода за улов на калкан с 30 дни, тоест съгласихме се забраната за улов на калкан да бъде от 1 април до 30 юни на календарната година. Уловът на калкан, отчетен в България по пазарна стойност, надвишава 1 милион лева. Това е един цял бизнес, който има голям социален елемент. Да, ние се ангажираме да не ловим повече акула от нивата, които ловим през 2015 година, но категорично отхвърлихме възможността за квота и в момента няма и дума, в която да се споменава квота на акулата", доволен е зам.-министърът.