Германия ограничава значително притока на бежанци в страната

Меркел изключва всякакво сътрудничество с Башар Асад срещу ИДИЛ

Германското правителство възнамерява да намали значително броя на пристигащите в страната мигранти. Това съобщи германският канцлер Ангела Меркел за телевизионния канал А Ер Де (ARD). "Ние намерихме посока, която съответства на моите предложения", каза тя в навечерието на откриващия се в понеделник в Карлсруе конгрес на партията Християндемократически съюз (ХДС), на който ще се обсъжда и имиграционната политика на правителството.


"Взехме под внимание тревогите на хората, ще намалим драстично броя на пристигащите", каза Меркел. Тя посочи и това, че "е необходимо да се постигне общоевропейско решение" на проблема с бежанците. "За това трябва да се започне с премахването на причините за бягството на хора и защитата на външните граници на ЕС", каза канцлерката. Според Министерството на вътрешните работи на Германия в страната през тази година вече са се регистрирали около един милион бежанци.


Меркел изключва всякакво сътрудничество със сирийския президент Башар Асад в борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава". Според нея мнозинството сирийци, потърсили убежище в Европа, бягат от неговия режим. Международният съюз срещу ИД не включва Асад и неговата армия. Нека не забравяме, че повечето бежанци дойдоха при нас, бягайки от Асад, заявява тя ви интервю за в. "Аугсбургер Алгемайне".


"Той (Башар Асад) продължава да хвърля варели-бомби над собствения си народ, не може да има бъдеще за него начело на държавата", подчертава Меркел и призовава за политическо решение на конфликта по пътя на преговори между режима и неговите противници.


Както вече бе съобщено, Германия реши да се присъедини към западната коалиция, която извършва въздушни удари по обекти на джихадистите в Сирия, изпращайки разузнавателни самолети. През седмицата главните групировки на сирийската политическа и въоръжена опозиция се съгласиха да преговарят с Асад под натиска на международните им съюзници, но поискаха той да се оттегли в още в началото на евентуален преходен период.