Традиционната десница на Саркози печели 7 района, включително и парижкия Ил дьо Франс

Свят

14-12-2015, 07:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Французите се мобилизираха и Льо Пен загуби

Националният фронт на Марин льо Пен загуби битката и за трите района, където имаше най-големи шансове да спечели, показват първите резултати от втория тур на регионалните избори във Франция.
В северозападния Нор-Па-дьо Кале-Пикарди, където Марин Льо Пен бе начело на листата, побеждава Ксавие Бертран от десния съюз с 58,1%, а самата тя остава с 41,9%. В югоизточния Прованс-Алп-Кот д’Азюр нейната племенница Марион Марешал льо Пен е победена от десния Кристиан Естрози (55,8% срещу 44,2%), а в североизточния Елзас-Шампан-Арден-Лотарингия победител е десният Филип Ришер с 47,6% срещу 36,6% за Флориан Филипо от НФ. Трети там е социалистът Жан-Пиер Масре, който не се подчини на решението на партията да подкрепи десния кандидат и получи 15,8%.
Националният фронт няма да получи нито един от 13-те района на Франция, въпреки че на първия тур излезе първа политическа сила с близо 30% от гласовете в национален мащаб. Традиционната десница на Никола Саркози печели 7 района, включително и парижкия район Ил дьо Франс, левицата зад президента Франсоа Оланд взема 5 района, а Корсика остана за местните сили.