Арестуваните митничари събирали от 5 до 300 евро такса "спокойствиа"

Най-доброто от печата

14-12-2015, 06:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За 24 часа са задържани 33-ма от пункта

ГКПП-Капитан Андреево за трети път тази година осъмна под обсада на спецполицаи. Общо 140 агенти на ДАНС, антимафиоти от ГДБОП и служители на ОДМВР-Хасково участваха в операция срещу корупцията под наблюдението на Специализираната прокуратура. Акцията започна в 8 ч сутринта.
Арестувани са 33-ма митничари от пункта.
“Те са задържани за 24 часа. Засега обвиненията са за организирана престъпна група, събирала подкупи”, коментираха шефовете на първоинстанционната и апелативната специализирана прокуратура Андрей Андреев и Даниела Попова.
Задържаните са от няколко смени, 14 от тях са от застъпилите сутринта. 9 от задържаните са началници на смени. Това засега е най-високото ниво, до което са стигнали разследващите.
Извършени са над 100 претърсвания на домове, лични и служебни автомобили в Свиленград, Любимец, Харманли, Хасково и Димитровград. Претърсени са и служебни помещения на митнически пункт Капитан Андреево. Направени са и лични обиски на служители от плаца.
“100 са предварителните разрешения за това, издадени от Специализирания наказателен съд”, коментираха разследващите.
Повечето от заподозрените били опитни служители. При извършените претърсвания от тях били иззети долари, евро и турски лири на обща стойност 100 000 лева. Парите били събрани като такса “Спокойствие”. Тя се изисквала от шофьорите на преминаващите леки коли, автобуси и тирове. Тарифата започвала от 5 евро и стигала до 300. Групата била задържана в момента на разпределение на голяма сума от рушвети.
По време на акцията за няколко часа бе спряно пропускането на влизащи в България автомобили, но пък бе отворен изходящият трафик. Малко след 15 ч обработката на документи и в двете посоки бе възстановена.
5 операции срещу корупцията
На Капитан Андреево за 2 г. са проведени 5 операции срещу корупцията. През януари т.г. с 2 подкупа бе арестуван и.д. шефът на свиленградската митница Тодор Караиванов. След 2 месеца той бе пуснат под гаранция от 5000 лв. През март задържаха 13 митничари - за тирове с контрабандни цигари. И те са на свобода, и тяхното дело още тече. На 29 януари съдът оправда с 3 граничари и 6 митничари по делото “Граница”. През юли 2010 г. операция под същото име завърши без резултат. През май 2012 г. 32 митничари и полицаи пак лежаха по очи на плаца в акция “Митница”. Обвинения бяха повдигнати на 8 души, в чиито джобовете откриха по 150 -180 евро. Никой от тях не е в затвора.