Франция гласува на втори тур

Свят

13-12-2015, 08:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Партията на Марин льо Пен постигна най-силен резултат на национално ниво на първи тур на местните избори

Франция гласува днес на втори тур на регионалните избори, след като на първия тур, крайнодесният "Национален фронт" (НФ) изпревари управляващата левица.
Партията на Марин льо Пен, която постигна най-силен резултат на национално ниво (28 процента) се надява да завоюва няколко от 13-те избирателни региона.

За тази цел НФ залага на отхвърляне на традиционните партии, които не могат да се справят с икономическата криза, и на това да използва страха след джихадистките атентати от 13 ноември в Париж, предаде БТА.

Но според социологически проучвания 47-годишната Марин льо Пен, кандидат в избирателния район Нор-Па-дьо-Кале-Пикардия, може да бъде победена с малка разлика от кандидата на десницата Ксавие Бертран от партия "Републиканците".

Кандидатът на Френската социалистическа партия в този район се отказа от участие на втори тур в полза на Бертран.

Племенницата на Марин, 26-годишната Марион Марешал льо Пен, може също с малко да се размине с победа в района Прованс-Алпи-Лазурен бряг, тъй като и там кандидатът- социалист се отказа в полза на "Републиканеца" Кристиан Естрози.

Тази политика на социалистите за "издигане на бариера" пред НФ, може да спаси традиционните партии в два емблематични региона, в които популистката партия е пуснала здрави корени.

НФ обаче е в силна позиция на изток, където кандидатът социалист отказа да се оттегли за втория тур, въпреки че бе накаран от партията си да го направи. НФ има възможност да победи и в района Бургундия-Франш-Конте.