Москов с оставка, но като зам.-председател на ДСБ

Тъмносините решиха в Поморие, че излизат в опозиция

Здравният министър Петър Москов няма да напусне правителството. Но тази вечер е подал оставка като зам.-председател на ДСБ. Това съобщиха преди минути за Bulgariautre участници в семинара на тъмносините в Поморие. "ДСБ излиза в опозиция, няма да сме част от това управление", казаха лаконично още от висшия апарат на партията. Предстои да бъде направено и официално изявление.

„Не мога да имам чувство за вина за това, че следваме политическата си линия и отстояваме програмата си. Напротив. Горд съм към момента“, заяви Радан Кънев преди началото на заседанието на партията в поморийския комплекс „Сънсет Ризорт“, предаде по-рано „24 часа“. „Учудващо е, когато се гласува с ДПС и АБВ по най-различни, искам да подчертая, дребни поводи, не само по-едрите, които той е изредил, сме без значение. А когато отстояваме принципните си позиции, сме със значение“, коментира Кънев по повод казаното от премиера Бойко Борисов пред „Дарик“ днес. И описа моментът като „разломен“.

На влизане в залата депутатът Вили Лилков заяви, че Софийската структура на ДСБ подкрепя Радан Кънев за излизане на партията в опозиция. Семинарът, който събра тъмносините в Поморие бе организиран от евродепутата Светослав Малинов няколко седмици по-рано. А темата бе обявена като "Регионалната политика на ЕС". Форумът трябваше да събере всички представители на местната, а и централната власт от партиите в Реформаторския блок. Ситуацията след оставката на правосъдния министър Христо Иванов и последвалите изявления от страна на Радан Кънев обаче отказаха членовете на ДБГ и СДС във форума.  

Междувременно "Дневник" съобщи и цялото решение на ръководството на ДСБ, прочетено от председателя на партията Кънев пред журналисти в Поморие: "Националното ръководство на ДСБ подкрепя решението на лидера за снемане на политическото доверие от правителството и парламентарното мнозинство поради отказа на партия ГЕРБ от договорения вариант на конституционни реформи и бламирането на Христо Иванов като министър на правосъдието. ДСБ подкрепя провежданата реформаторска политика от Петър Москов и във връзка с решението му за оставане на поста прие оставката му като зам.-председател на партията".