Бедните държави ще получат най-малко $100 млрд. до 2020-та

Споразумението за климата цели ограничаване на глобалното затопляне под 2 градуса

Най-малко 100 млрд. долара финансиране ще бъде предоставено на развиващите се страни до 2020 година. Това обяви френският външен министър Лоран Фабиюс при представянето на окончателния вариант на проекта за Споразумение за климата, съобщават световните медии. Делегатите в Париж са се обединили около ограничаване на глобалното затопляне доста под 2 градуса Целзий, като ще се опитат да го сведат до 1,5 градуса. Фабиюс определи документа, който трябва да бъде подписан по-късно днес, като амбициозен, балансиран и законово обвързващ. Според него ако той бъде приет, това ще бъде "историческа повратна точка".


От своя страна генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун заяви, че националните интереси са най-добри, когато действат в международна солидарност. "Природата изпраща спешни сигнали. Ние трябва да защитим планетата, която ни поддържа", заяви той. Бан Ки-Мун призова страните да имат смелостта да вземат в ръцете си решенията за измененията на климата. На всеки пет години страните ще трябва да представят по-амбициозни планове за ограничаване на затоплянето.


Френският президент Франсоа Оланд заяви, че парижкото споразумение за климатичните промени ще бъде "голям скок за човечеството". По думите му светът се намира в решаващ момент във времето и че глобалното затопляне отвъд целта, която е записана в проекта за споразумение, може да има много сериозно въздействие върху планетата. "Ние трябва да направим тази последна стъпка. Това ще бъде голям скок за човечеството", повтори той. "Трябва да вземем тази възможност, да я сграбчим, така че нашата планета да може да живее дълго време, така че и ние да живеем дълго време", каза още Оланд.

"Това ще бъде първото универсално споразумение в историята на преговорите за климата", добави президентът на Франция.