Телеграф: "Г-н Хизбула" поема разузнаването на ЕС след парижките атентати

Свят

12-12-2015, 13:39

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Легендарният германец имал нерви от стомана и мото "провалям се, докато успея"


Легендарен германски служител от разузнаването, известен с прякора "г-н Хизбула" заради работата си в Близкия изток, ще оглави разузнавателната служба на ЕС след парижките атентати, пише в. "Телеграф".
Герхард Конрад беше определен за новия шеф на Центъра за информация и анализи, който ще се опита да не допуска в бъдеще разузнавателни пропуски като тези, които позволиха на парижките атентатори да се движат свободно из цяла Европа.


Д-р Конрад е описван като "най-близкия до Джеймс Бонд германски еквивалент", но биографията му по-скоро напомня на герой от трилърите на Джон льо Каре, посочва вестникът. Никой не разполага с негова снимка, както никой не е виждал снимка на легендарния източногермански шпионин Маркус Волф. Данните за възрастта му варират от 40 до 60 години, а освен това не се знае дали Герхард Конрад е истинското му име или псевдоним.


Конрад е известен сред разузнавателната общност като "г-н Хизбула" заради ролята му на таен преговарящ, уредил размяна на затворници между ливанската групировка и Израел. Той стана известен през 2011 г., след като успешно договори освобождаването на Гилад Шалит, израелския войник, пленен от Хамас и държан в затвор в Газа повече от пет години. Намесата му, както се твърди, е била поискана лично от израелския премиер Бенямин Нетаняху.


Назначаването на толкова известна фигура е ясен сигнал, че ЕС се опитва да увеличи ролята на общото си разузнаване. Центърът не е разузнавателна служба в традиционния смисъл и Конрад няма да командва шпиони. Тя координира и обменя разузнавателна информация между различните разузнавателни служби в страните от ЕС. Въпреки че тя не отговаря пряко за антитероризма, опитът на г-н Конрад в арабския свят е признак, че лидерите от ЕС искат фокусът на работата й да е заплахата от "Ислямска държава".


Герхард Конрад, който е бил резидент в Дамаск от 1998 до 2002 г., говори свободно арабски и има докторат по ислямознание. Израелски офицер, който е работил с него при преговорите за Гилад Шалит, го хвали, че има нерви от стомана и казва, че мотото му е "провалям се, докато успея".