Мястото на ДСБ било при БСП, скоро партиите щели да работят заедно

Политика

12-12-2015, 11:10

Снимка:

©БНТ

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Прогнозира екс конституционният съдия Георги Марков, който е за радикална съдебна реформа

Ако Радан Кънев наистина излезе от управлението на страната, аз ще кажа на премиера: "Честито, приятелю, за избавлението!". Това заяви бившият конституционен съдия Георги Марков пред Би Ти Ви. Той нарече ДСБ "партията убиец на СДС".


Според него мястото на ДСБ е при БСП. Марков прогнозира, че рано или късно двете партии ще работят заедно. Бившият конституционен съдия припомни как още при предишния премиерски мандат на Бойко Борисов именно ДСБ за искали вот на недоверие на кабинета. Той оцени подалия оставка правосъден министър Христо Иванов като морален човек. По повод възможността Меглена Кунева да наследи Иванов на поста, Марков коментира: "Тя е добър юрист, става, но има брюкселско залитане, което не ми харесва. Този ЕС е изчерпан".


Бившият конституционен съдия призна, че си мечтае за предсрочни избори. Според него в момента структурите на ГЕРБ били в абсолютна готовност да ги спечелят. Цветан Цветанов може да бъде пратен в други държави да прави избори, похвали зам.-председателя на ГЕРБ Георги Марков. Той бе категоричен, че съдебна реформа трябва да има.


Четвърт век е достатъчен, за да се направи един анализ на приложението на Конституцията. Тълкувана е от Конституционния съд 80 пъти. Тя си изигра ролята – за мен тя беше Конституция на прехода и трябва да се свика Велико Народно събрание и нова Конституция, каза снощи в “Още от деня” бившият конституционен съдия в периода 1994-2003 година.


Според него нещата, особено в съдебната система, са докарани до абсурд и не става дума просто за недоверие на българите и Брюксел към съдебната ни власт. Тежки скандали с тефтерчета, подслушвания и компромати, исканията на съдии за оставки на началниците им, изреди той и подчерта: "Самата съдебна власт си позволи няколко пъти чрез отделни свои представители да се намесва в политическия и стопански живот на страната."


Трябва радикална реформа, заяви Марков и уточни, че "хаосът, който съществува, идва" от свръх очакването в българската общественост, че ще има "страхотна реформа" без да има условия за това – има Обикновено Народно събрание, в което победилата на изборите партия няма три-четвърти депутатски места.