За да остане с ГЕРБ, РБ иска актуализация на коалицията

Най-доброто от печата

12-12-2015, 06:30

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В документа трябвало да влязат “гаранции за реформи”

Лидерите на блока, без Радан Кънев, си говорили неформално в четвъртък вечер, официално излизат с решения във вторник. Ще поискаме актуализация на коалиционното споразумение, за да останем в управлението. Да видим докъде сме стигнали, да го прецизираме и да го подпишем отново.

Това обяви пред “24 часа” съпредседателят на Реформаторския блок и заместник на Меглена Кунева в “Движение България на гражданите” Найден Зеленогорски. Трябва да разберем какви гаранции ще получим от страна на коалиционните партньори, че ако решим да издигнем кандидат за министър, няма да се получи същото, което се получи в залата в сряда. И че ще има ефективна съдебна реформа. Според нас тези гаранции трябва да бъдат подписани със

срокове, с конкретни текстове, които да минат в конкретни закони - в този за съдебната власт например. Искаме гаранции, че няма да се случи същото отпреди 2 дни, което създаде огромна пукнатина в доверието между ГЕРБ и РБ”, обясни Зеленогорски. И оцени: “Има доста свършена работа за 1 г., но остава и много, много, много, която трябва да се свърши. По отношение на съдебната реформа нямаме напредък.”

И лидерът на СДС Божидар Лукарски потвърди пред “24 часа”, че въпросът с подписването на споразумение за реформи, конкретно за съдебната, е обсъждано в блока и че е добре да се направи. Предстои РБ да го дискутира с ГЕРБ.

“Първият въпрос е да запазим целостта на блока и да решим заедно оставаме ли в мнозинството, или излизаме в опозиция. Това е необходимото условие, за да почнем да разсъждаваме по имена”, уточни Зеленогорски на въпроса има ли РБ вариант Б за министър, ако Кунева откаже.

Вторият въпрос е от чия квота е министърът на правосъдието - на ГЕРБ или на РБ. И после идват споменатите вече “гаранции за реформи, облечени в конкретни законодателни текстове”, които РБ ще иска, преди да реши да даде име за правосъден министър.

“В блока има много достойни кандидатури. Но не искаме да поставим този министър на

шейната, на която беше поставенг-н Христо Иванов”, отсече Зеленогорски. Най-рано във вторник - сряда реформаторите ще предложат на Борисов кандидат за министър, ако решат да го направят.

По-късно вицепремиерът с ресор коалиционна политика Румяна Бъчварова съобщи, че името на наследника на Христо Иванов ще стане ясно най-рано в края на следващата седмица.

Радан Кънев заяви, че ДСБ няма да предлага правосъден министър. “24 часа” научи, че и Божидар Лукарски няма да дава кандидат на СДС. Така единствената номинация остава тази на вицепремиера Кунева, макар че тя не била във възторг от тази перспектива.

Междувременно “24 часа” научи, че в четвъртък вечер е имало неформална сбирка на част от лидерите на РБ, без ДСБ. Целият Изпълнителен съвет на блока, в който влизат и зам.-председателите на партиите, се събира във вторник.

Радан Кънев предрече пред журналисти в парламента, че е възможно ДСБ да изпадне в

изолация в РБ. Според него “управлението се оформя като управление на ГЕРБ, ДПС и АБВ”.

Попитан дали Кунева е подходяща за нов правосъден министър, Кънев отвърна, че само Христо Иванов е бил подходящ.

Други оставки на министри не се очакват. Образователният проф. Тодор Танев питал директно Борисов има ли някакъв проблем: “Той не ми обърна внимание. Това е съвсем категоричен знак на подкрепа.”

Военният министър Николай Ненчев няма намерение да подава оставка, съобщиха от МО. Моментът не бил подходящ заради големи проекти - за нови изтребители и за нови патрулни кораби.

Оставането на здравния министър Петър Москов в кабинета ще бъде решено на форум на ДСБ утре в Поморие. След края на широкия формат в хотел Sunset ("Залез", от англ. - б.а.) по залез (след 17,30 ч) Радан Кънев и останалите членове на партийното ръководство се затварят, за да претеглят ситуацията и да наклонят везните в една от двете посоки - напускане на управляващата коалиция или продължаващо участие в нея.