През Созопол "армейците" погледнаха към Купата на България

Преслав Йорданов, Аясс и Цветанов отново в основата на класическата победа с 3:0

Созопол е живописен български курорт с красиви плажове. Град, който е влязъл в културното наследство на България от векове. В днешни дни е известен и с фестивала си Аполония.

От съвсем скоро се заговори и за...футбол. Не един а два отбора има в курорта. Аполония и Созопол,с който игра ЦСКА. Тимът воден от колоритния треньор Румен Димов играе на миниатюрно красиво бижу с отличен терен и хубави нови трибуни. Стадионът има и осветление. Изобщо в Созопол не си губят времето и искат да са в крак с модерните технологии във футбола.

Тепърва отборът на Созопол, който върви добре в "Б" група и е четвърти трябва да трупа опит в най-трудното. А именно традиции.

Преди последният четвъртфинал за Купата на България дълго време техният наставник Димов повтаряше, че не идва като обречен в София.

"Армейците" на Христо Янев се изправиха пред един от най-трудните си мачове през отминалата футболна есен. Психологически ЦСКА доминираше в първенството на "В" група смазващо. При два от предишните съперника за Купата от "Б" група Спартак (Плевен) и Нефтохимик също нямаше проблеми. Е, беше едно ниво по-трудно, но в крайна сметка ЦСКА знаеше как да преследва докрай успеха и го постигаше.

Този четвъртфинал със Созопол бе особено важен по няколко причини. Първо бе последната среща за футболния сезон и трябваше да завърши положително за "армейците". Второ,победа за ЦСКА означаваше класиране на полуфинал. И трето, след отпадането на Левски на четвъртфинала от Литекс в Ловеч с 0:3, победата за ЦСКА имаше още по-задължителен характер. Това щеше да е допълнителен подарък  за "червените" фенове. Така ЦСКА прескочи Созопол на път към финала за Купата на България.

Ясно бе, че Созопол идват повече надъхани, да влизат по-твърдо в единоборствата. И така ще искат да изиграят срещата, че ако може да не допуснат гол. И да разчитат на продължения и дузпи. Защото, ако допуснеха гол от ЦСКА, след това щяха да рухнат, както и стана.



Прави чест на Христо Янев и на играчите на ЦСКА,както и на хора от ркъоводството,че въпреки победата с 3:0 не хленчеха за съдийски грешки. А имаше две фрапантни, които можеха да променят хода на мача. В края на първото полувреме бранител на Созопол, в наказателното поле на гостите, едва не си взе фланелката на Преслав Йорданов за спомен,но чистата дузпа не бе отсъдена. През второто полувреме Михаил Георгиев от Созопол бе с нарисуван втори жълт и съответно мервен картон. Но съдията не му го посочи. И наставникът на гостите Румен Димов много предвидливо го смени.

В последните мачове на ЦСКА Преслав Йорданов,Самир Аясс и Момчил Цветанов се намират в отлична форма. И точно те тримата бяха  в основата на трите гола на ЦСКА. И оформиха крайното 3:0.

Точно когато нещата изглеждаха доста трудни, Аясс успя да се пребори с трима от Созопол и намери с отличен пас Преслав Йорданов,който за кой ли път през сезона, и особена в мачове за купата вкара решителен гол. Като  по диагонала обърна в далечния ъгъл на Нотев топката и тя се търколи в мрежата. След това, пак той, след корнер отбеляза с глава  и второто попадение. А бе задържан отново от защитник на Созопол, но се измъкна и вкара.

Третият гол, който бе за украшение на напоритостта на "армейците" отбеляза Момчил Цветанов.

След мача Христо Янев остана верен на себе си и не си позволи да подценява един от трите си евентуални съперника напролет за Купата.

Важното е,че ЦСКА,макар и във "В" група,където мачка всичко, е на полуфинал  за Купата на България заедно с Берое, Литекс и Монтана. И гледа съвсем реално към финала на 25 май на стадион "Васил левски". Без съмнение тогава националния стадион би бил препълнен с червени фенове, а Купата ще изглежда съвсем близо до препълнената с отличия витрина на музея на ЦСКА.