Откриват „София Тех Парк“

Портфейл

11-12-2015, 10:01

Снимка:

Пресслужба Министерски съвет

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Каним Microsoft и Google в „София тех парк”

Научният инкубатор е 100% собственост на държавата

Свърхмодерният научно-технологичен център „София Тех Парк“ ще бъде открит официално днес от президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. Заедно с първите ни държавни мъже, лентата на иновационната екосистема в България ще прережат още президентът на Словашката република Андрей Киска, министър-председателят на Свободната държава Бавария Хорст Зеехофер, европейският комисар по регионално развитие Корина Крецу, министърът на икономиката Божидар Лукарски и изпълнителният директор на „София Тех Парк“ Елица Панайотова. Това става ясно от съобщение на прессекретариата на президентството.  Церемонията е от 12.00 часа в сградата на Иновационния форум в „София Тех Парк“. Форумът ще бъде символично кръстен от президента Росен Плевнелиев и от министър-председателя Бойко Борисов на името на големия изобретател от български произход проф. Джон Атанасов.

Президентът Росен Плевнелиев и словашкият му колега Андрей Киска ще открият символично улица в „София Тех Парк“ на името на словашкия изобретател Йозеф Мургаш, след което ще посетят сградата на „Инкубатора“ на научно-технологичния парк. В централната зала на Иновационния форум президентите Росен Плевнелиев и Андрей Киска ще дадат начало на официалния панел в рамките на конференцията „Ролята на технологичните паркове за развитието на предприемачеството и иновациите“. Двудневната дискусия е посветена на политиките в подкрепа на иновациите и ролята на научно-технологичните паркове за създаването на икономика, основана на знанието.

„София Тех Парк“ АД е дружество – 100 % собственост на Българската държава, а основната задача на модерния център е осъществяването на проекти, чиято непосредствена цел е да благоприятстват за развитието на изследователския, иновационния и технологичен капацитет на България. „София Тех Парк“ АД ще си партнира с водещи университети, Българската академия на науките (БАН), бизнес клъстъри, големи международни компании, Софийска община, МОН, МТСП и непревителствени организации.

На 8 октомври европейският комисар по проучванията, науката и иновациите Карлос Моедас направи инспекция на строителството на “София Тех Парк” заедно с премиера Бойко Борисов. При визитата си у нас миналата седмица и британският министър-председател Дейвид Камерън посети модерният научен център заедно с българския си колега.