Екоактивисти хакнаха сайта на японския премиер

Предполага се, че зад атака стоят природозащитници борещи се с японските китоловни кораби

Японската полиция разследва хакерската атака над официалният сайт на премиера Синдзо Абе, предава Би Би Си.

В съобщение до медиите ръководителят на премиерската канцелария Йошихидо Суга обяви, че сайта е блокиран заради хакерска атака станала тази нощ.

В същото време в социалната мрежа Туитър международната хакерска група „Анонимус” обяви, че именно тя е извършилата атака срещу премиерския сайт.

Суга все пак изтъкна, че правителството още не може да потвърди дали хакването на сайта е дело на „Анонимус”. Той добави, че полицията вече разследва инцидента.

Лице свързано с „Анонимус“ написа по-рано в четвъртък сутринта до г-н Абе, казвайки "Китоловът НЕ Е Право на Вашата Култура! Вашият сайт е #TangoDown!".

Туитът е придружен с хаштаг на няколко анти китоловни кампании включително и популярните Боб Баркър и Сии Шепърд ‪#‎SeaShepherd. Засега самоличността на лицето не може да бъде проверена.

Япония възобновява своята китоловна операция в Антарктика този месец, след една година пауза, въпреки международната опозиция.

Твърди се, че това е провеждане на научни изследвания, и че китовото месо, което се продава на потребителите е страничен продукт от програмата.

Яденето на китово месо, се счита за културна традиция от някои японци. Критиците твърдят, че програмата на Япония за китолов е нехуманна и нарушава еко равновесието на планетата.