Станилия Стаменова защити европейската си титла на едноместно кану

Имаме олимпийска квота в мъжкия каяк

С 6 медала, от които 4 на европейски и 2 на световни първенства плюс олимпийска квота в мъжкия каяк, родната федерация изпраща 2015 година.

Станилия Стаменова защити европейската си титла на едноместно кану и стъпи на световния връх, с което отвори нова страница в златната история на този спорт при дамите у нас. 18-годишният Ангел Кодинов донесе три медала на едноместно кану от Европейското за юноши и още един бронзов от Световното.

Догодина младежът ще дебютира при мъжете и на олимпийската квалификация за Европа през май в Дуисбург, Германия, ще преследва олимпийска квота на 1000 м и на 200 м, заяви неговият треньор Владимир Генов. Първите 2 лодки във всяка дисциплина ще си гарантират участие на Олимпийските игри в Рио. Другата ни голяма надежда за олимпийска квота догодина е Кристиян Душев на едноместен каяк при мъжете, каза главният треньор на федерацията Милко Казанов.

Като цяло оценката е много добра, обобщи в Пресклуб “България” изпълнителният директор на централата Евелина Петрова.

В едноместния каяк Мирослав Кирчев вече си осигури квотата и изцяло се е посветил на подготовката си. От 3 месеца насам европейският шампион и световен вицешампион е на лагер на р. Камчия.


Европейската и световна шампионка на 200 м едноместно кану при жените Станилия Стаменова я чакат още 5 години на упорит труд преди да се хвърли в битката за олимпийско злато, тъй като нейната дисциплина ще влезе в програмата на Игрите през 2020 г. Станилия е доказала силния си характер и мечтае да повтори успеха на своя именит наставник, олимпийския шампион Николай Бухалов.