Оливие Жиру прави фурор за "топчиите" в Атина

Французинът класира "артилеристите" на осминафиналите в Шампионската лига

След отпадането на Манчестър Юнайтед от осминафиналите на Шампионската лига, Висшата лига бе пред угрозата да има само един представител от четири отбора. Манчестър Сити бе вече изпълнил задачата си да е сред 16-те най-добри в Европа напролет.

Челси бе задължен да бие на "Стамфорд Бридж" Порто. А пред Арсенал стоеше,на пръв поглед, непосилна задача да спечели с два гола в Атина срещу Олимпиакос тъй като бе загубил в Лондон с 2:3.

В крайна сметка отборът на Моуриньо може и да не се представя в момента добре във Висшата лига с Челси, но неговия тим върви по график в Шампионската лига. И след победа с 2:0 над Порто е на осминафиналите.

Френският национал Оливие Жиру направи един от мачовете на живота си като отбеляза хеттрик в Атина и "топчиите" продължиха също напред след чистото и гръмко 3:0 над Олимпиакос в Гърция

През миналият сезон Бундеслигата бе класирала всички свои отбори в осминафиналната фаза. Този път успя само два тима. Дежурният Байерн и отлично представилия се Волфсбург, който победи Манчестър Юнайтед в шестия кръг от групите с 3:2 в невероятен мач и прати "червените дяволи" в Лига Европа. От останалите два германски отбора Байер(Леверкузен) ще играе в Лига Европа, а Борусия (Мьонхенгладбах) отпадна изобщо от европейските надпревари.

Испанската Примера както и миналата година е представена на тази фаза от своето трио Барса, Атлетико(Мадрид) и Реал. И пак трите отбора са първи в групите.

Серия А този път е представена от два тима. Това са Ювентус и Рома. И двата отбора завършиха втори в групите. Като Рома,която е неубедителна в първенството за малко щеше да изхвърчи от най-комерсиалния турнир след като направи 0:0 с БАТЕ Борисов на "Олимпико". Темпераментните тифози на "вълците" освиркаха мощно своите за поредното слабо представяне.

От Франция съвсем нормално напред продължи ПСЖ. Лион,който се представяше слабо, в последния момент победи на "Местая" Валенсия с 2:0 за престиж, но остана четвърти в групата.

Отново на главната сцена се завърна Динамо(Киев). А другият украински тим Шахтьор ще играе в Лига Европа. От Португалия напред продължава Бенфика,а Порто отива във втория турнир. Зенит ще представлява Русия на осминафиналите в Шампионската лига.

Приятната изненада бе класирането сред 16-те на абсолютния дебютант в Шампионската лита белгийския Гент. В първите три мача от групите отборът имаше само една точка и после взе три поредни победи  и с  10 точки се класира втори.

Сред осемтте, които отиват в Лига Европа безспорно най-престижния тим е Манчестър Юнайтед. Севиля, която редовно печели този турнир отново се връща там. Тази година севилци се възползваха от новото правило и след като спечелиха Лига Европа добиха право да играят в групите на Шампионската лига. Но явно си ги влече Лига Европа.
Доста носители на Лига Европа ще бъдат пак в играта. Това са Порто, Валенсия, Шахтьор, Галатасарай. Както и Байер(Леверткузен) печелил този трофей през 1988 под името Купа на УЕФА. Олимпиакос също ще опита да направи нещо във втория турнир.

В понеделник на 14 декември от 13 часа ще се тегли жребият за срещите в Шампионската лига. А след това и този за Лига Европа Един срещу друг не могат да се паднат отбори от една група, както и от една страна.

Ето как са разпределени класираните тимове от Шампионската лига.

Първите са: Реал, Волфсбург, Атлетико(М), Манчестър Сити, Барселона, Байерн,Челси,Зенит

Вторите са: ПСЖ, ПСВ Бенфика, Ювентус, Рома, Арсенал, Динамо (К), Гент

Третите, които отиват в Лига Европа: Шахтьор,Манчестър Юнайтед, Галатасарай, Севиля, Леверкузен, Олимпиакос, Порто, Валенсия