Анализатори: Коалицията се клати, но няма да се разпадне

Политика

10-12-2015, 10:51

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Премиерът прие оставката на Христо Иванов след среща в МС

Да съберем гнилите ябълки в една кошница и да ги метнем на боклука, апелира Михаил Константинов

В сутрешния блок на БНТ социологът Андрей Райчев оприличи оставката на правосъдния министър Христо Иванов и думите на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, че излиза в опозиция заради несъгласието им с част от приетите вчера промени в Конституцията, с със семейство пред развод. "Това е все едно мъжът и жената да седят на масата и някой от тях каже – "ако преместиш тази чаша, си тръгвам", посочи Райчев. И допълни:


"Не е точно ясно какво се случи, но причина има – тя е, че ГЕРБ се премести в центъра на политическото пространство, все по-близо до ДПС. В момента Радан Кънев е в небрано лозе. Какво следва след ставането от масата – излизане на улицата. Ако има улица (б.р. - протестиращи), която да го посрещне, той е прав, ако няма - жестът е драматичен, но от него няма да последва нищо. Заради този си жест Кънев ще бъде бламиран от собствените си министри. Никой не иска да си тръгва от властта. Поведението му е груба грешка", коментира социологът.


"Реакцията на Христо Иванов е очаквана дотолкова, доколкото той си постави цели, които нямаше как да постигне", заяви Нено Димов от Института за дясна политика. Реакцията на Радан Кънев е по-скоро емоционална, а обикновено емоционалните решения са грешни. Не мисля, че управляващите са пред развод, но след вчерашните събития Реформаторският блок може да промени формата на съществуването си, смята анализаторът. Пред реформаторите има няколко варианта, но аз не очаквам те да напуснат управляващата коалиция. А и който разклаща правителството, ще носи тежка политическа отговорност с оглед на сложната ситуация в света в момента", подчерта Нено Димов.


"Онова, което виждам, е, че се разпада Реформаторският блок, който обаче е само съставка, макар и важна, на управляващата коалиция. Интуитивно предусещам, че коалицията няма да се разпадне. Това означава, че правителството ще оцелее, а избори в близките 2-3 месеца аз не виждам". Това коментира проф. Михаил Константинов пред "24 часа". По думите му обаче, ако все пак има избори, те трябва да бъдат за Велико народно събрание. "И след като то си свърши работата - да отмени самото себе си, това Велико народно събрание да прерасне в обикновено. Разликата между двете отдавна съм я казал - единствено в броя на депутатите. Никаква друга процедурна разлика няма. Така че избираме 400 души, те си свършват работата за една седмица, самоотменят се, после се саморазпускат, 160 от тях си отиват вкъщи, а 240 остават и започват да работят като обикновено Народно събрание", пояснява професорът.


"И стига вече с тази Конституция, че станахме за смях на кокошките. Не тя е разковничето на въпроса. Нека попитам: ще избираме два висши съдебни съвета, презумпцията е, че като е един, вътре има едни лоши хора, които избират други лоши хора. И затова този модел ще го разпадаме. И какво - измислихме да избираме два съвета, в които едни добри хора ще избират други добри хора... Да, ама хората са същите. Не ги сменяме и изведнъж решаваме, че сме свършили работата. Да сте чували една поговорка за бардака? И не виждам с какво промяна в квотата на прокурорската колегия ще промени правораздаването. Нали правораздава съдът? Има си закон за съдебната власт. Има си закон за отнемане на незаконно придобито имущество. Тези два закона трябва да се приложат към хората, да не казвам кои, и ще видите колко хубаво ще заработи съдебната система", допълни той.


"Трябва да дадем възможност на достойните български магистрати да работят. А гнилите ябълки да ги съберем в една кошница и да ги метнем на боклука", каза още Константинов.