Бензинът пада с 5-6 ст. през следващите месеци

Портфейл

10-12-2015, 07:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Зависи от това дали ще продължи трендът за поевтиняване на петрола

Цената на бензина у нас ще падне с 5-6 стотинки в следващите няколко месеца. При сегашните нива от 2,06 лв. за литър A-95 това означава, че можем да видим цени от 2 лв., пише в. „Монитор“ като се позовавана експерти от бранша.
От Българската петролна и газова асоциация обаче казаха, че в момента не може да се прогнозира какво точно ще е намалението – нито в стотинки, нито в проценти. Действително може да има падане на цената с няколко стотинки в следващите месеци, но то зависи от това дали ще продължи трендът за поевтиняване на петрола, казаха от там. И допълниха, че цената на дребно зависи от котировката на суровия петрол, която участва с 20% от стойността на крайния продукт. Другите фактори са данъци и акцизи, както и цените на борсите на готовите нефтопродукти, а също така - курсът на долара спрямо еврото.
В момента ценообразуващият сорт "Брент" се котира за 40-41 долара за барел. От петролната и газовата асоциация очакват цените да останат на нива от 47 долара, най-много 50 долара за барел. Причината е, че предлагането на петрол и свръхпроизводството на ОПЕК са много по-големи от търсенето на пазара. Няма чисто икономически фактори за поскъпване и догодина, добавиха от асоциацията.
Вчера цените на петрола отбелязаха лек отскок след вчерашните си 7-годишни дъна. Понижението на цените на "черното злато" започна миналия петък, след като на свое редовно декемврийско заседание страните - производители на петрол от ОПЕК, шокираха стоковите пазари, повишавайки изненадващо дневните производствени квоти с 1,5 млн. до 31,5 млн. барела. Очакванията бяха за запазване на тавана от 30 млн. барела.