Илияна Раева: Благодаря на всички, чувствам се страшно удовлетворена и щастлива

Да има световно по художествена гимнастика в България е всичко, което правих през последните пет години

България спечели домакинство на световно първенство по художествена гимнастика. Ще приемем надпреварата през 2018 година. След 37-годишно прекъсване (страната ни бе домакин на Световно през 1987-ма) грациите от цял свят ще се съберат в София. Невероятен успех, зад който стоят много хора. Големият "виновник" обаче е председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева. Ето какво каза тя пред Блиц:

-Госпожо Раева, как се чувствате след щастливата новина?
-Страшно удовлетворена и щастлива.

-На кого искате да благодарите за този успех?
-Първо, да благодаря на всички, с които работихме и създадохме новото поколение златни момичета. На всички треньори и целия екип, на федерацията и комисиите, които работят по наистина добър начин. Времето показа, че работим по правилния начин. Искам да благодаря за това, че организирахме шест световни купи и имаме зала "Арена Армеец" - това бижу. Благодаря на всички клубове, които наистина дават страшно много и работят в тежки условия. Всички работят с цялата си любов и отдаденост, за да имаме пълни гарнитури. Благодаря на министър Красен Кралев за абсолютното съдействие, което оказа лично той. На МВР, на министерството на външните работи, на столична община, както и на БНТ. Не на последно място искам да благодаря на себе си. Мисля, че това е успех на всички, които изредих. В спорта се изисква много екипна работа и всеки трябва да е на мястото си. И още нещо - огромен е отзвукът от поведението на българската публика през последните години. Шефът на международната федерация Бруно Гранди е изтъкнал освен големите успехи, историята, традициите на българската гимнастика, и присъствието на публиката в последните години.

-Какво ви костваше този успех?

-Огромна енергия. Този успех ми коства последните пет години. Това е всичко, което правих последните годни. По моя инициатива се организираха световните купи, спечелихме първия златен медал, когато аз още бях треньор. След това поех нещата като председател и започнахме да водим цялостна политика с международната федерация. Политиката, която водим като федерация и водя лично аз, е правилна. Този успех ми коства енергия, много мисъл, анализ - кое как трябва да се направи, както и много отговорност. Стремя се да не направя грешната стъпка, защото постът, който заемам, е безкрайно отговорен. В личен план това е огромна изтощителна работа.


-Хората вероятно си мислят, че всичко е подаване на една молба и чакане на отговор. Така ли е, през какво се минава, за да се стигне до спечелване на домакинството?
-До това домакинство се стигна заради резултатите на гимнастиката, възможностите и капацитета, които предоставят София и зала "Арена Армеец". Повлияха наличието на добра материалната база, както и организацията на домакинствата на световните купи. Международната федерация я интересува какъв е интересът към спорта в страната. Затова тук ще кажа огромно благодаря на публиката ни, която препълва "Арена Армеец" в последните години. Тя показва интелигентна подкрепа. За атмосферата в нашата зала се говори през цялата година, когато ходим на други места на състезания. Руската шампионка Яна Кудрявцева не случайно каза, че няма търпение да дойде в София. Една шведска фирма, която се занимава със статистика, отчете рекорден брой гледания на Световната купа в София - 82 милиона домакинства в цял свят. Огромен интерес към нашето състезание от САЩ, Южна Корея, Япония, Турция. Оценката е много висока. Нашата федерация и българската художествена гимнастика са обичани и уважавани от международната федерация. Дори нашите конкуренти ни се радват, щастливи са, че ще бъдем домакини на световно първенство. Председателят на руската федерация Ирина Винер още преди няколко години ми каза: "Илиана, няма ли най-накрая да направиш едно световно в тази прекрасна зала. По-красива и подходяща зала за художествена гимнастика няма в света." Това е оценка за целия ни труд.

-Настоящият ансамбъл едва ли ще ни представя на това Световно. Готови ли сте с техни заместнички, за да бъдем на ниво?
-Наред с тази радостна новина ще кажа и една тъжна. Тазгодишната световна супа е последна на един златен отбор, на едни златни момичета. Те донесоха невероятна радост и щастие на целия български народ. Това е животът. Благодаря им и сега нашата работа е да търсим техни заместнички по най-бързия начин. Работим правилно и във вярна посока. Вярвам, че за Световното 2018 година ще бъдем на нивото. Девойки младша и девойки старша възраст, както и жени работят на пълни обороти.

-Какво ви предстои от тук нататък, задава се олимпийската година. Сякаш всички чакат на вас добро представяне. Това може ли да натежи на момичетата?
- Момичетата минаха през всичко в гимнастиката. Вече имат една Олимпиада зад гърба си. Естествено, че се вълунват и напрежението ще бъде огромно. Начинът, по който работим и отношението в тренировките, всичко, което успяхме да възпитаме и подготвим и грубо казано - да моделираме, като начин на мислене, ни кара да бъдем спокойни. Гарантирам, че до тогава ще се работи не на сто, а не на хиляда процента. И сега идвам от залата, там ври и кипи, килимите са пълни. Имаме нови композиции и страхотна атмосфера.