Чиновниците остават без бонуси за празниците

Портфейл

09-12-2015, 06:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За разлика от държавния сектор всяка втора частна фирма у нас предвижда коледни бонуси за служителите си

Чиновниците от държавната администрация най-вероятно ще останат без каквито и да е коледни бонуси,пише в. "Труд".От администрацията на Министерския съвет категорично заявиха, че не се предвижда даване на никакви допълнителни възнаграждения. От Министерството на външните работи обясниха, че с голям зор са успели да се вмъкнат в бюджета и да осигурят заплати за декември. От президентството също казаха, че нямат възможност да зарадват служителите си.
Единствено от Министерството на отбраната споделиха, че военният министър Николай Ненчев е разпоредил да проверят дали има някаква възможност да бъдат дадени бонуси на служителите. Бюджетът на ведомството беше актуализиран с 57 млн. лв. за тази година, тъй като не стигаха парите за заплати и за плащане на обезщетенията от 20 заплати на пенсионираните служители.
Последно чиновниците получиха великденски бонуси по времето на кабинета „Орешарски“ през 2014 г. Тогава те не бяха еднакви за всяко ведомство, а ръководителите сами определяха размера в зависимост от направени икономии на тримесечието на годината. Едни от най-големите премии получиха чиновниците по времето на бившия финансов министър Симеон Дянков през 2012 г. Тогава той се кълнеше, че няма да раздава пари, но разследване на „Труд“ доказа, че на шефове във финансовото ведомство са давани и до 30 000 лева като премии.
За разлика от държавния сектор всяка втора частна фирма у нас предвижда коледни бонуси за служителите си. Това показа проучване на Асоциацията на индустриалния капитал. Спрямо миналата година обаче броят на работодателите, които ще дадат бонус, намалява значително.
Повечето шефове обвързват стимулите с резултатите на компанията през годината. 2/3 от работодателите, които предвиждат бонуси, ще дадат допълнително до 200 лева за празниците.