Анкара с протестна нота към руския посланик заради "лекомислено шоу"

Свят

08-12-2015, 17:11

Снимка:

regnum.ru

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Станал е инцидент с крайцер на Босфора

Посланикът на Русия в Анкара Андрей Карлов беше повикан в турското министерство на външните работи, съобщи кореспондентът на БНР за региона. Връчена му е протестна нота. В неделя руски крайцер премина през Босфора, а войник в черни дрехи беше застанал на палубата с насочен за стрелба срещу брега гранатомет. Предвид напрегнатите отношения между Анкара и Москва заради сваления самолет, инцидентът беше определен като провокация и беше обсъден на заседание на турския Министерски съвет. Вицепремиерът и правителствен говорител Нуман Куртулмуш посочи, че са предприели необходимите мерки.


"Всички плавателни съдове трябва да преминават през проливите по начин, който да не създава опасност за сигурността им. Засега окачествихме случая с насочения към брега гранатомет като едно лекомислено шоу. Но отправихме много сериозно предупреждение към руската страна, че ако се повтори подобен инцидент, ще приложим мерките, които са предвидени при възникване на рискова ситуация за сигурността на проливите", оповести правителственият говорител.


На заседанието е бил обсъден и проблемът с иракското правителство, което постави ултиматум на Турция да изтегли своите войници от базата край Мосул. Нуман Куртулмуш заяви, че турските военни обучават иракските сили, които воюват за освобождаването на Мосул и Башика от джихадистите още от миналата година. Войниците са разположени на територията на северноиракската кюрдска автономия, каза той.