3 фонда генерират 1 млрд. за градовете

Ефектът от инвестициите ще се увеличи чрез публично-частното партньорство, каза министър Павлова

Новата Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. е опит за финансова децентрализация на общините. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при участието си в Българския икономически форум, сойобщиха от МРРБ. На 39-те големи общини в страната за пръв път се дава възможността да бъдат и междинни звена по програмата, отбеляза Павлова.  Пред участниците в срещата на тема „Перспективи за развитие на обществената инфраструктура по ОП „Региони в растеж“ регионалният министър заяви, че от 2016 г. ще се работи активно по темата за финансовите инструменти, като със средства от програмата ще се структурират 3 фонда за градско развитие. Те ще мултиплицират вложените в тях средства, които се очаква да достигнат до над 1 млрд. лв. и да доведат до увеличаване на ефекта от инвестициите чрез принципа на публично-частното партньорство, каза Павлова.

Местните власти предложиха предимно проекти за градска среда, градски транспорт и образователна инфраструктура, а бизнесът не участва в обществените обсъждания, коментира министърът. И призова за по-голяма активност и диалог и от двете страни при определяне на приоритети и тяхната реализация. Опитът, който ще натрупаме в това отношение през този програмен период, в последствие ще предадем на малките общини, каза още регионалният министър. От своя страна зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова подчерта, че интегрираните планове за градско възстановяване и развитие определят визията за развитие на градовете до 2020 година. Тя информира, че в тях са определени 3 зони за градско развитие, в които ще се концентрира наличния ресурс по Оперативна програма „Региони в растеж“ в съответствие с предоставените на 39-те големи града бюджети. По думите на Николова те не са достатъчни, за да се реализират всички включени в интегрираните планове проекти, но комбинацията от различни мерки може да доведе до постигане на по-голя ефект в дадена зона и така да се изпълни целта за осигуряване на устойчиво развитие.

През следващата година ще бъде разширен обхватът на приложение на политиката за енергийна ефективност в жилищния сектор, като със средства от ОП „Региони в растеж“ ще бъдат финансирани сгради с до 35 самостоятелни обекта в тях, обърна внимание регионалният министър. По време на дискусията Павлова информира, че покритието на страната с кадастрална карта е около 20%. Остава да бъдат прегледани картите на възстановената собственост, за да се отстранят грешките в тях, каза тя и допълни, че са започнали стъпки по прехвърляне на данните от тях в кадастралните регистри. След като това стане покритието с кадастрална информация ще достигне 90%, посочи министърът. Тя обърна внимание, че процесът е скъп и затова ще се разчита и на европейско финансиране, като ще трябва да бъде направена и промяна в закона. След като цялата налична информация бъде дигитализирана, услуги ще могат да бъдат заявявани от всяка точка на страната, подчерта министърът и увери, че има осигурени средства за довършване на кадастралните карти в урбанизираните територии. Павлова призова общините да разработят своите общи устройствени планове, за чиято подготовка има осигурени средства, защото те ще дадат ясна визия на представителите на бизнеса къде в какво биха могли да инвестират. Само 11 от всички 265 общини имат общи устройствени планове, а 70 са финансирани, за да могат да ги разработят, каза Павлова.