МВР към студентите: Изтрезнейте и тогава се прибирайте

Общество

07-12-2015, 18:02

Снимка:

bgdnes.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Службите препоръчват за 8 декември - умната!

Във връзка със студентския празник на 8 декември, МВР-Варна излезе с препоръки към младежите, които смятат да отбележат празника си. От полицията припомнят, че пътуванията по време на празници често са свързани с рискове от настъпване на различни по тежест катастрофи по вина млади шофьори, като основните рискови фактори са липса на достатъчен опит на водача; превишена или несъобразена с пътните и атмосферни условия скорост; предприемане на рискови маневри; отнемане на предимство и управление на автомобили от неправоспособни или употребили алкохол водачи.


МВР припомня, че настроението на компанията и празничните емоции често водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност. Високите децибели на музиката в купето допълнителен рисков фактор за попадане в ситуация за настъпване на катастрофа, се посочва в препоръките на МВР, които са в осем точки:


1. Ако ще празнувате в населеното място, в което живеете или учите, отидете на купона без своя автомобил. Вземете такси или намерете някой да Ви закара и да Ви върне от заведението.

2. Ако празненството ще е в друго населено място, преценете опита си като шофьор при зимни условия. Помнете, че са възможни валежи, поледици и други зимни изненади. Погрижете се автомобилът да е оборудван с гуми, подходящи за зимни условия; светлините, чистачките и отоплението да са в изправност. Поставете в багажника вериги за сняг, лопата, буксирно въже, автоаптечка, светлоотразителна жилетка и триъгълник. При възможност избягвайте шофирането на фарове.

3. Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който Вие управлявате, не се изкушавайте да пиете, защото и малките дози и концентрации увеличават значително риска от катастрофа.

4. Шумните разговори и високите децибели на музиката при еуфоричното настроение в купето пречат значително на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помолете своите приятели да се съобразяват с това.

5. Ако пътувате организирано в група, не се поддавайте на приятелски закачки и въвличания в "състезание", "гонки" и рискови изпреварвания. Ако Вашият шофьор управлява рисково – превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, не се притеснявайте да му направите забележка, за да промени начина на шофиране. В крайна сметка той застрашава директно и Вашия живот.

6. По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Отчитайте факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не сте свикнали, е рисково и затова се налага предварително да го управлявате "тренировъчно".

7. Важно е след купона, шофьорът да е добре отпочинал и напълно освежен. Най-добре е от вечерта да определите кой ще Ви вози по обратния маршрут. Той не трябва да се увлича в наздравиците в празничната нощ, за да е бодър на следващия ден. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. При настъпване на опасна сънливост не се колебайте и спрете за почивка край пътя.

8. Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис. Изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава тръгнете на път с риск да закъснеете за нещо вече планирано.

По повод предстоящия празник ще има засилени полицейските проверки за неправоспособни водачи или за шофьори, употребили алкохол. Засилен контрол ще има около нощните заведения на територията на Варна, както и в близките курортни комплекси.