Ирак: Кондрабандата с петрол на ДАЕШ минава през Турция

Свят

07-12-2015, 17:16

Снимка:

presstv.ir

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русия показва откъде върви петрола от халифата

Бе обявено при посещението на германския външен министър в Багдад

Премиерът на Ирак Хайдар ал Абади заяви, че по-голямата част от контрабандата на петрол на ДАЕШ ("Ислямска държава") преминава през Турция. Така индиректно Ирак се присъедини към Русия и Иран, които обвиниха Анкара, че финансира екстремистката организация, съобщава Франс прес. По време на среща с външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в Багдад, Абади подчертал "важността да се спре контрабандата на петрол от ДАЕШ, голяма част от нея става през Турция", се отбелязва в съобщение на иракския кабинет.


Отношенията с Анкара се подобриха, откакто Абади пое управлението през 2014 година, но все още имат разногласия по отношение на сирийската гражданска война, а от няколко дни във връзка с нахлуването на турски войници в Северен Ирак. Русия обвини турския президент Реджеп Ердоган и семейството му, че са замесени в контрабанда на петрол с ДАЕШ. Анкара после обвини Москва, че е замесена в такива връзки с терористите. Иранска медия съобщи, Техеран има доказателства, че Турция купува петрол от ДАЕШ. Ердоган разкритикува иранския си колега Хасан Рохани за разпространяваната информация.


САЩ от своя страна твърдят, че контрабандата на петрол на терористичната организация през Турция е незначителна, което принуди Москва да обвини Вашингтон, че покрива нещата.