Имаме проблеми с качеството при саниране, призна министър Павлова

Политика

07-12-2015, 16:48

Снимка:

nbp.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Остана само да мием прозорците на хората, пошегува се премиерът на бизнес форум в София

Санирането е безплатно, всичко правим. Остана само да мием прозорците на хората след саниране. Това каза на шега премиерът Бойко Борисов по време на бизнес форум в София, в който участваха близо половината от министрите, пише мадиапул.бг.


Той укори медиите, че малко внимание обръщат на енергийната ефективност, въпреки милиардите изсипани по тези програми. "Понеже е хубаво не се отразява много", смята Борисов. По едномилиардната безплатна Национална програма за енергийна ефективност до момента официално са прерязани лентите на два блока. Толкова има завършени и по европрограмата за обновление на жилищните блокове, като близо 45 млн. лв. по нея са под риск от загуба, защото приключва след по-малко от месец. Министърът на регионалното развитие обаче обеща на близо 300-те одобрени проекта по европейската програма да бъдат довършени със средства по националната.


Дребния бизнес не иска да работи по програмата за енергийна ефективност


Програмата енергийната ефективност на жилищните сгради е един от приоритетите, по който ще се работи активно и през следващата година, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя информира, че към момента има одобрени 2800 сгради, в които се реализират мерки. Министър Павлова призова бизнеса да се включи по-активно в решаването на проблемите около програмата, особено по мярката "Енергийно обновяване на българските домове", която финансира с европейски средства монтирането на топлоизолация.


В регионалното министерство има много сигнали за фирми, които не искат работят или работят некачествено, заради което има риск да не бъдат завършени част от сградите с европейско финансиране, предупреди Павлова. "Нашето категорично изискване е за качество на строително-монтажните дейности, особено когато е с безвъзмездна инвестиция. Имаме проблеми с качеството и трябва да решим този въпрос", призова министър Павлова представителите на бизнеса.


Тя припомни, че програмите за саниране са стартирани и като подкрепа към малкия и среден бизнес, но на много места малките фирми нямат нужния капацитет като скелета, работници, нямат механизация и имат претенции за разсрочване на сроковете. "Искаме да подкрепяме малките и средни предприятия, но виждаме, че те нямат възможности, затова трябва да намерим най-доброто решение на проблема", призова Павлова членовете на КРИБ.


Министърът напомни, че по Националната програма за енергийна ефективност, където има и конструктивно укрепване на сградите, инвестицията от държавата е за около половин милион лева на жилищен блок, което я прави по-добра програма от европейската. "Разчитаме изключително много на качествено свършена работа, защото инвестираме 1 млрд.лв., и имаме възможност за още 1 млрд.лв., но трябва да инвестираме в качество, в сигурност, да докажем ефективност и висок стандарт", призова министър Павлова.


Държавата няма как да строи частни жилища, но може и трябва да подкрепя с политики строителството на нови такива с всички стандарти, отговори регионалният министър на представител на бизнеса. Той попита за възможността държавата да строи нови домове за хората. Павлова обясни, че в разработената целенасочена инвестиционна програма за слаборазвитите региони има мярка за строителство на жилища, като подкрепа на бизнеса и младите семейства.


Без хитринки с асфалта


Едни от многото милиарди са за строителния бранш за жп коридори и пътни магистрали, санирани, пречиствателни станции и т.н. "Асфалтът ще го мерим и няма да има компромиси. Така, че тези хитринки няма да им минат. Бизнесът трябва да знае, че най-големият враг могат да си бъдат те, ако се опитат да хитруват", предупреди Борисов строителите и даде да се разбере, че не е доволен от качеството на тяхната работа.


"Досега няма една магистрала, която да не сме я пуснали, Надявам се, че няма да свалим нивото на качество, защото ще има санкции от ЕС", каза Борисов. Той веднага отбеляза, че към момента няма една магистрала, която да е пусната без поправки.


Завръщането на руските туристи у нас през 2016 г.


"Руските туристи до година ще се върнат. Така го усещам", каза Борисов. Според него санкциите, наложени от ЕС на Русия, са довели до загуби, конкретно в хранително-вкусовата индустрия. "Да се надяваме, че ще се работи в тази насока и ние като част от тази общност се съобразяваме със санкциите и ги спазваме стриктно, но това не означава, че ще сме щастливи, ако това продължи до безкрайност, защото това се отрази на селскостопанска ни продукция. Убеден съм, че сега отношенията там ще са различни към нашия бизнес", каза още Борисов.


"Много е важно да не надскачаме егото си, да не си поставяме ултиматуми и да не се плашим всеки ден, защото в нашите региони много бързо се развиват процесите и стават неуправляеми", каза Борисов и призова за повече търпение. Според него санкциите, които Москва предприе спрямо Анкара заради сваления руски изтребител, ще се отразят на България.


По света и у нас – все едно


"Според хората, когато има наводнение, отводнителните системи не са добри. Сутринта гледах Англия, и там ли не са добри отводнителните съоръжения?", запита премиерът. Той допълни, че е нужно да имаме силни защитни механизми срещу природните катаклизми. Комините няма значение дали са в България, в Китай или в Германия – озоновата дупка е една, каза Борисов.


Той коментира и вечното недоволство на обществото с думите: "Вие сте длъжни, вие трябва... парите са общи и трябва да се разпределят правилно." Във връзка със санкциите в хранителната индустрия, премиерът посочи, че санкциите, които ЕС нанесе на Русия, са дали достатъчен резултат. "Съобразяваме се със санкциите, но това не означава, че ще сме щастливи, ако те продължат", каза Борисов.


Благодарност на Орешарски за оградата по границата


Премиерът Борисов благодари на предишното правителство за изграждането на оградата по границата с думите: "Благодаря за далновидната политика". За финал Борисов се похвали с наситена политическа програма през последния месец на годината, когато предстоят редица посещения. "Нямаме претенции да сме безгрешни и да сме най-добрите, но полагаме усилия. В Европа това се отчита", каза Борисов. По думите му "всичко това е благодарение на работата на партиите, опозицията, парламент и това, което вие правите (бел.ред. има предвид бизнеса)".