Италия е готова да пази небето ни

Политика

07-12-2015, 06:03

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Страната разполага с една от най-големите бази в Европа- Авиано, а ВВС-с изтребители F-16

Италия е изпратила официално писмо до българските институции, в което се изразява готовност за „еър полисинг“ (охрана на въздушното ни пространство) с техни самолети и пилоти, съобщава Труд“ като се позовава на източници в Брюксел и София.
Заявката на Рим е в отговор на циркулационно питане, изпратено от българското правителство до НАТО и страни съюзници. Очакват се положителни отговори и от други държави, членки на алианса.
Италия разполага с една от най-големите авиобази в Европа - Авиано. Военновъздушните сили на страната разполагат с изтребители F-16.
От Министерството на отбраната и от МВнР обясниха неофициално, че е твърде рано да се говори, че друга страна ще поеме охраната на въздушното ни пространство. В момента ставало въпрос по-скоро за проучване. Възможно е да се стигне до съвместни операции с нашите ВВС. Има обаче твърде много чисто процедурни неясноти - например кой ще взима решения и ще носи отговорност за евентуално сваляне на самолет нарушител на въздушната ни граница. Както стана ясно от случая с прелетелия над България руски военен транспортен самолет, освен разрешение за стрелба от министъра на отбраната и шефа на Генералния щаб е необходимо и разпореждане лично от премиера.
В момента страни от НАТО пазят въздушното пространство на Люксембург, Исландия, Словения, Литва, Латвия и Естония.