Връщаме мигранти, ЕС да плаща

Политика

06-12-2015, 08:59

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нашите системи не издържат на бежанския натиск

Европейският съюз да осигури връщането на мигрантите, които нямат право на бежански статут, по родните им места. Няколко държави, сред които и България, се обединяват около тази идея - да се създаде правна рамка така, че транспортирането на икономическите мигранти да бъде финансирано от ЕС, пише в. "Труд". Един от инициаторите е датският външен министър Кристиан Йенсен. Той разговаря с българския си колега Даниел Митов на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел, при което е получил подкрепата на България. Митов обясни тогава, че не става въпрос за репатриране на бежанци от страни като Сирия и Ирак, а само за тези, които нямат право на убежище в Европа.
“Започне ли Европа да връща икономическите мигранти по държавите им на произход, този феномен ще бъде демотивиран”, коментира Митов в петък вечерта по Би Ти Ви. Според него въпросът за релокацията на мигрантите е второстепенен и трябва да се говори за тяхното репатриране или връщане в страните, от които идват. Митов добави, че това е била една от темите, разисквани с британския премиер Дейвид Камерън. “Великобритания има огромен опит по отношение на връщането на мигранти в държавите по произход”, каза той. “Трябва да убедим колегите, че нашите социални, образователни и други системи няма да издържат на този натиск”, каза министърът.
Повечето държави в ЕС имат трудности при наемането на самолети, за да връщат икономическите мигранти по родните им страни.