София се включи в „зелената декларация“ на Париж

Мисия София

04-12-2015, 17:05

Снимка:

Столична община

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Василева заминава в Париж за Конференцията на ООН

С третата линия на метрото ще намалим вредните емисии с 90 хил.т. годишно, каза Йорданка Фандъкова

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви, че София се присъедини към декларацията в Париж за намаляване на вредните емисии, създаване на условия за използване на възобновяема енергия и привличане на зелени инвестиции по време на срещата на върха за климата на местните лидери. Форумът е в рамките на Световната конференция, посветена на климатичните промени.

Срещата във Франция на градоначалниците се председателства от кмета на Париж г-жа Ан Идалго, президента на AIMF и съпрезидент на UCLG, и Майкъл Блумбърг, специален пратеник на ООН за градовете и климатичните промени. Фандъкова отбеляза, че форумът в Париж се определя като исторически, защото градове, държави, международни и неправителствени организации, както и бизнесът, се обединяват в борбата с климатичните промени. „Една от важните общи задачи е привличането на гражданите в тези усилия. През 2011 г. ние се присъединихме към споразумението на кметовете в инициативата на Европейската комисия за опазване на климата, а в началото на 2015 г. София се включи и в декларацията на кметовете на големите градове за борба с промените в климата”, посочи столичният кмет. “Нашият общ ангажимент е да намалим емисиите въглероден оксид с 20% до 2020 г., а до 2030 г. - с 40%. За тези цели работим по специална програма и с мерки в сферите на транспорта, енергийната ефективност на сградите и управлението на отпадъци”, коментира още Фандъкова.

Тя отдели специално внимание на модернизацията на градския транспорт в София. “През последните шест години увеличихме два пъти съществуващите линии на метрото. С реализирането на третата линия ще намалим вредните емисии с 90 хил.т. годишно и ще намалим трафика в 20%”, заяви Фандъкова. И припомни, че предстои пускането на нови 110 автобуса в градската транспортна мрежа. “Работим и за това през 2020 г. всички общински сгради да бъдат изцяло енергийно обновени. В програмата ни за 2016 г. сме разработили проекти за енергийна ефективност за 24 училища и детски градини, както и проекти за промяна на отоплителните системи в 14 общински сгради”, каза още кметът на София.

Столична община реализира проекти за намаляване на използването на твърдо гориво за отопление - с изграждане на инсталация за екопелети и монтиране на филтри на частни сгради. “Вече изградихме модерни инсталации за преработка на отпадъците, от които произвеждаме електроенергия и компост. Очакваният резултат е София да рециклира над 50% от отпадъците си. Продължаваме с рекултивацията на старите депа”, допълни Фандъкова. И още:”В последните години залесихме над 900 дка гори, като годишно залесяваме около 100 дка нови дървета в горските територии. Това е една от важните мерки за ограничаване на последиците от измененията в климата”.