Въпросът с дюните на Гриша Ганчев отново в съда

Региони

04-12-2015, 11:03

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гриша Ганчев завладя над 84 декара дюни край Шабла!

Касационният съд ще се произнесе на 8 декември в закрито заседание

Във Върховния касационен съд (ВКС) са постъпили касационни жалби срещу решение на Варненския апелативен съд, свързано със спор между държавата и "Литекс пропърти" ЕАД за собствеността върху имоти в Шабла.

От съда поясняват, че спорът е базиран върху въпроса дали тези имоти са засегнати от дюнни образувания и дали са част от крайбрежната плажна ивица.

Решението на апелативния съд във Варна е от 15 юли 2015 година.

В мотивите на въззивния съд пише, че имотите са придобити с договор за замяна от 2005 г., като към момента на замяната са били актувани като частна държавна собственост. Със заповед на началника на Службата по геодезия, картография и кадастър в Добрич двата имота са разделени и нанесени в кадастралната карта и кадастралните регистри на Шабла. От единия са формирани 5 имота, а от другия – 11. Съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри тези имоти са нанесени с трайно предназначение на територията – горска, и начин на трайно ползване – друг вид дървопроизводителна гора, става ясно още от мотивите на апелативния съд.

Касационният съд ще се произнесе по допустимостта на касационното обжалване на решението на апелативния съд на 8 декември в закрито заседание.

Въззивният съд е потвърдил решението на Добричкия окръжен съд в частта, с която е признато установено по отношение на държавата правото на публична държавна собственост върху недвижим имот с площ 18 498 кв.м. "Литекс пропърти" ЕАД е осъдено да предаде на държавата владението на посочения имот.

Варненският апелативен съд е потвърдил решението на добричкия съд в частта, с която са отхвърлени исковете на държавата срещу "Литекс пропърти" ЕАД за установяване правото на публична държавна собственост и предаване на владението върху 5 поземлени имота по одобреното изменение на кадастралната карта от 2006 г. на гр. Шабла, които са с площи от 10 821 кв.м, 3525 кв.м, 32960 кв.м, 5903 кв.м и 22407 кв.м.

Варненският апелативен съд е отменил решението на първоинстанционния съд в частта, с която е признато за установено по отношение на държавата правото на публична държавна собственост върху 10 недвижими имота и "Литекс пропърти" ЕАД е осъдено да предаде владението им.

Апелативният съд е отхвърлил иска на държавата, предявен срещу "Литекс пропърти" ЕАД, за установяване правото на публична държавна собственост и предаване владението върху посочените десет имота, поясняват от ВКС.