Камерън: Необходим е по-силен обмен на информация за ИДИЛ

Политика

03-12-2015, 18:45

Снимка:

Пресслужба Министерски съвет

Автор:

BULGARIAutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Показват на Камерън охраната на границата

Камерън пристигна, София е блокирана

България се справя добре с управлението на Борисов, подчерта британският премиер

При засилени мерки за сигурност започна визитата на британския премиер Дейвид Камерън у нас. Министър-председателят Бойко Борисов и външният министър Даниел Митов посрещнаха стопанина на "Даунинг стрийт" часове след като парламентът на Острова одобри военни удари срещу Ислямска държава. Световните информационни агенции вече разпространиха информация, че Великобритания е нанесла и първите въздушни удари по петролни цели в Източна Сирия, които се контролират от ислямистите.

Борисов и Камерън разговаряха в Министерски съвет като очаквано основната тема бе борбата срещу тероризма. Двамата обсъдиха и предложените от Великобритания реформи в Европейския съюз, миграционната криза и сигурността на външните граници на ЕС.  „Надявам се и занапред на подкрепата на Великобритания особено в кохезионната политика“. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата с Камерън, цитиран от „Фокус”. „Безспорно е, че България се справя много добре. Забелязано е това и от Великобритания. Шенгенската граница, бюджетният дефицит. Честни сме към еврозоната. Стриктно спазваме финансовата дисциплина. Държим да се повиши капацитетът на работа в ЕС. Като всяка една фирма, съвременните реалности изискват още по-добра координация и гъвкавост. Както България счита, че кохезинните фондове са важни, защото това повишава конкуренцията и възможностите на бизнеса в нашия регион, така и в другите сфери държавите, които са постигнали добри социални системи, не бива да допускаме да бъдат мамени”, отбеляза още министър-председателят на България. Борисов припомни, че с Дейвид Камерън имат добро приятелство и винаги са се подкрепяли на Европейските съвети. „Помолих колегите да им изнеса урок по география. Надявам се и занапред на подкрепата на Великобритания особено в кохезионната политика и инфраструктурните ни обекти. Направихме доста и за метрото, магистралите, жп линиите, пречиствателните станции”, каза още Борисов. От своя страна британският премиер подчерта, че отчита „добрите резултати на Бойко Борисов като министър-председател“ . „Много е приятно да съм тук в София – първото ми посещение като премиер. Взаимоотношенията ни имат значение за нашата сигурност и благоденствие. Нашите въоръжени сили се обучават заедно. Участвахме в две учения. Търговските ни отношения се повишиха с 9%. Обсъждахме как да реформираме ЕС, за да стане по-конкурентоспособен. Говорихме как да се борим с миграцията и тероризма”, заяви още Камерън.

„Бих искал да работим по въпроси като суверенитета, управлението и икономиката. По-късно този месец ще имаме възможност да ги обсъдим. Необходимо е да има основни и правнозадължителни изменения. Няма да се договорим отведнъж, но очаквам да постигнем съгласие през декември”, каза още британският премиер. Сред важните теми по време на разговорите между правителствените ръководители ще бъдат и газовите доставки за Централна и Източна Европа. „По въпроса за миграцията – въпросът е как да укрепим външните граници на ЕС. Обединеното кралство има важно участие и по всички тези въпроси. Предоставяме 1,1 млрд. лири в подкрепа на Сирия. Утре ще посетя вашата граница. Много ясно се изказвате в ЕС по тези въпроси. Говорихме за терористичната заплаха – необходим е по-силен обмен на информация”, каза Камерън. Визитата на британския премиер у нас продължава и утре. Не е без значение, че Борисов и Камерън ще се срещнат отново по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 17 и 18 декември. Администрацията на президента  на Съвета Доналд Туск вече разпространи предварителния дневен ред на срещата на върха. Любопитната подробност е, че наред с основните теми на ЕС от последните седмици, в драфта на програмата е заложена и дискусия „следващите стъпки във връзка с референдума за оставането или излизането на Великобритания от ЕС“. Тя се налага заради „получено от председателя Туск писмо на министър-председателя Камерън, съдържащо специфичните искания и предложения на Обединеното кралство“.