Убийците от Калифорния имали 6-месечно бебе

Свят

03-12-2015, 17:20

Снимка:

ibtimes.co.uk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Двама окървавиха център за хора с увреждания в Калифорния

Още са неясни мотивите им за нападение в социалния център

Двамата нападатели от градчето Сан Бернардино, Калифорния, са били родители на 6-месечно момиченце, съобщава Ройтерс. В деня на атаката срещу социален център в града Саид Фарук (на 28 години) и Ташфин Малик (на на 27 години) са го оставили при майката на Фарук в съседния град Редландс. Двамата обяснили, че отиват при лекар, за когото имали записан час. После са извършили атаката, облечени в бойно облекло и тежко въоръжени, сочат първите данни от разследването на трагедията.


Фарук е роден в САЩ, работил е като специалист по околната среда и здравеопазването в Общината на Сан Бернардино. Той инспектирал ресторанти за евентуално нарушаване на санитарните норми. Проверявал е и басейни. Изпълнявал задълженията си до юли. Служители на ресторанти, които е проверявал, го описват като нормален и спокоен човек. Негови близки не могат да си обяснят от какви мотиви е бил воден той.


Началникът на полицията в Сан Бернардино Джеръд Бъргуан обаче заяви на пресконференция, че двамата нападатели са планирали предварително атаката и са оставили на местопрестъплението няколко импровизирани взривни устройства. Представител на Съвета за американско-ислямски отношения в Калифорния, който се е свързал със семейството на Фарук, каза, че двамата нападатели от Сан Бернардино са били женени от две години.


Семейството на Фарук произхожда от Южна Азия, а това на Малик вероятно е от Пакистан, но после се преселило в Саудитска Арабия, преди да дойде в САЩ. Фарук има по-голям брат, който е служил в американската армия. Родителите на Фарук се развели през 2006 г. и в молбата за развод, подадена от майката, се посочвали случаи на домашно насилие от страна на бащата. Веднъж Саид Фарук се намесил, за да спаси майка си от ударите на баща си.


14 души загинаха и най-малко 17 бяха ранени при масовата стрелба по време на коледно тържество в център за хора с увреждания. Фараук и Малик бяха убити при преследване на колата им от полицията, след като избягаха от местопрестъплението с черен джип. По-рано беше съобщено, че нападателите са трима, но засега не е ясно дали има трети човек.