Стартирана е процедура по инпийчмънт на Дилма Русев

Свят

03-12-2015, 17:10

Снимка:

big5.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Инициирана е от политически опонент, кандидат за затвора

Президентът на Бразилия Дилма Русеф нарече несъстоятелно и необосновано решението да се стартира процедура по импийчмънт срещу нея, съобщи ТАСС. Решението е на председателя на долната камара на бразилския парламент Едуардо Куня. Той се обосновава с искане на опозицията, която обвинява държавния глава във финансови нарушения в края на предишния управленски мандат.


Според опозиционерите в посочения период Русеф нарочно е забавила финансовия отчет на правителството, за да не излязат неблагоприятни данни, които биха могли да повлияят на гласоподавателите и да осуетят избирането й за втори мандат. Обвиняват я, че и по време на сегашното си управление тя използва такива похвати. Русеф нееднократно е отхвърляла обвиненията и твърди, че това са обичайни за всички бразилски правителства подходи към организирането на бюджетните разходи в страната.


След оповестяването на новината за стартирането на процедурата по импийчмънт Русеф заяви в свое обръщение към нацията: "С възмущение получих днес известие за решението на председателя на долната камара на парламента да започне процедура по импийчмънт срещу мандата, който бразилският народ ми предостави след провеждането на демократични избори. Мотивите, с които се обосновава това искане, са несъстоятелни и необосновани".


Дилма Русеф увери, че не е извършвала никакви незаконни действия. Тя открои собствената си изрядност пред закона, желаейки да предизвика контраст с Едуардо Куня, който е разследван за тайни сметки в Швейцария и за участие в корупционния скандал около държавната корпорация "Петробраз". Самият Куня е пред отстраняване от поста. Неговият случай ще бъде разглеждан другата седмица в етичната комисия на парламента. Има вероятност да влезе и в затвора. Мнозина анализатори смятат, че атаката му срещу президента е опит да отклони вниманието от себе си. Ето защо Дилма Русеф сега, без да споменава името му, категорично подчерта:


"Не ме подозират в присвояване на държавни средства. Нямам сметки зад граница. Не съм укривала от обществеността свое имущество. Никога не съм оказвала и не съм се опитвала да оказвам натиск над държавни институции с цел да защитя собствените си интереси". Русеф наблегна също и върху следното: "Не можем да позволим интересите на отделни лица да разклатят демокрацията и стабилността в страната ни. Длъжни сме да бъдем спокойни и да запазим доверието си в нашите институции и в правовата демократична държава".


Процедурата по импийчмънт изисква първо да се сформира специална комисия с участието на всички парламентарно представени партии. Комисията изготвя доклад "за" или "против" импийчмънта. Докладът се внася за разглеждане и гласуване в парламента. Процедурата може да започне, ако бъде одобрена от две трети от депутатите, които са общо 513. Последната дума има Сенатът - горната камара. 54 от 81 сенатори трябва да гласуват "за" импийчмънт, за да стане той факт. Тогава постът на държавния глава ще бъде поет от вицепрезидента Мишел Темер.