НСА се сдоби с нов футболен стадион

Съоръжението има 200 седящи места и осветление

Кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и министърът на младежта и спорта г-н Красен Кралев откриха заедно с ректора на НСА „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев нов футболен стадион с изкуствена трева на територията на Академията в Студентски град. На мястото на старото тревно игрище сега има изградено модерно спортно съоръжение с изкуствена трева, отговарящо изцяло на най-високите световни стандарти в проектирането и изпълнението, финансирано стопроцентово от бюджета на НСА.

Стадионът е с размери 64х100 метра, а настилката му е на немската фирма Polytan – световен лидер в производството на изкуствени настилки. Съоръжението има изградени трибуни за публика с 200 седящи места, огради и осветление. Към него има съблекални за отборите. Той притежава система за дрениране на терена и оросителна инсталация. След като вече минаха и измерванията от лаборатория на ФИФА за спазване на изискванията, международната федерация сертифицира спортното съоръжение  с FIFA 2** (най- високата категория).

Така дни преди Студентския празник – 8 декември стадионът е своеобразен подарък от Академията, така както за нейните футболни специалисти и студенти, така и за студентския спорт в България. Предвижда се на него да се изпълнява учебен процес, практически занятия и тренировки, както и студентски турнири и състезания.

В словото си проф. Пенчо Гешев благодари на всички, които са взели участие в осъществяване на мащабния проект и изрази надеждата, че на него ще се обучават специалисти, които ще върнат славата на българския футбол. В своя поздрав г-жа Фандъкова призна ролята на НСА „Васил Левски“ в представянето на София за Европейска столица на спорта – 2018 и оцени високо спортното съоръжение. Министър Кралев наблегна на важността на това, че НСА полага усилия да поддържа своята спортна база, защото тя е мястото, където се подготвят треньорите и учителите по физическо възпитание на българските деца.

След тържественото прерязване на лентата от проф. Гешев, г-жа Фандъкова и г-н Кралев,  министърът даде старт от центъра на игрището  на демонстративен футболен мач, в който участваха студенти от специалност футбол в Академията. Сред гостите на официалната церемония бяха и зам.-кметът и гл. архитект на  СО Район „Студентски“ г-н Светослав Йорданов и арх. Йордан Василев, проф. Лъчезар Димитров – ректор на НСА в периода 2003-2012 г. и настоящ ръководител на катедра „Футбол и тенис“,  бившият спортен министър и преподавател в НСА проф. Свилен Нейков, вицепрезидентът на БФС г-н Михаил Касабов, ген. секретар на БОК г-н Белчо Горанов,  изп. директор на БСТ г-н Дамян Дамянов, президентът на АФЛ Румен Вълков, заедно с  гл. секретар Александър Шатровски, членове на Настоятелството на НСА, футболните легенди Валентин Михов, Димитър Якимов и Владимир Манчев и още редица деятели на родния футбол.