Ракията качи градуса на Патриотичния фронт

Политика

03-12-2015, 14:28

Снимка:

©rakiyata.com

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Симеонов "иска главата" на Поли Карастоянова, Каракачанов не я дава

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов защити колежката си от Патриотичния фронт Поли Карастоянова. Малко по-рано през деня съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обяви, че снема политическо доверие от колежката си, защото се е подписала под предложението за намаляване на размера на казаните за ракия, за които ще се плаща такса.


Това е прекалено тежка санкция, обяви обаче Каракачанов. Той напомни, че за да се вземе каквото и да е решение, са необходими гласовете на 3/4 от депутатите в групата. Каракачанов защити колежката си, като обясни, че тя е внесла и подкрепила предложения в бюджета, касаещи по-голяма събираемост на данъците и попита дали това е престъпление. Ако това е лобизъм, то той е в полза на бюджета и гражданите, допълни лидерът на ВМРО.


Въпросът е поставен емоционално, но не виждам който и да е от колегите да е направил толкова тежко провинение, че да бъде наказан с най-тежката санкция, коментира Каракачанов. Може на някой да не му харесва предложението, но това не означава, че човек, който има мнение, трябва да бъде наказван, допълни той.


Запитан дали ракията може да разцепи Патриотичния фронт, Каракачанов отвърна като историк и цитира гръцките хроники: Когато византийците обсаждали българските крепости, част от тях падали, а в хрониките било записано - "Българите се бият докрай. Предават се само, когато виното вкисне или свърши."


"Има искане от страна на ПФ за отмяна на драконовските мерки, които въведоха акциз за производството на алкохол от казани с вместимост над 500 литра. Тази промяна предизвиква масово недоволство и е посегателство срещу един традиционен поминък и духовно обединение на българския народ, тъй като селският казан се е превърнал в българския форум", каза по-рано днес лидерът на ПФ Валери Симеонов пред журналисти във връзка с искането си за изключване на Карастоянова. "Този законопроект нанася сериозен удар върху традиционното производство на алкохолни напитки, с което населението задоволява потребностите си. Местата за варене на спиртни напитки са оборудвани с няколко казана, чиято обща съвместимост обикновено надхвърля 500 литра, над което законът въвежда акциз", обясни Симеонов.


Според него това ще доведе до прехвърляне на казаните на други собственици и криене на тайни места и няма да се постигне желаният ефект за постъпления в бюджета. "Цели се да бъдат обслужени едрите производители на спиртни напитки, които да получат монопол. С последните промени в закона за акцизите и данъчните складове се отваря произвол за санкциониране на неудобните от служителите на НАП. Този закон може да се прилага избирателно", посочи той.


ПФ предлагат законопроект, който да се приеме по възможно най-бързият начин. Конкретната промяна, която предлагат е следната: "Специализиран малък обект за дестилиране е обект с обща съвместимост на съдовете до 1000 литра, в който се произвежда етилов алкохол, ракия от грозде и плодове, собствено производство на физически лица, за тяхно лично и семейно потребление, до 30 литра етилов алкохол, ракия годишно на семейство".