Съветската пропагандна машина пак си показа главата

Отвърна Давутоглу на руското обвинение за контрабанда с петрол

Турският премиер Ахмет Давутоглу отхвърли руските обвинения, че Турция купува петрол от "Ислямска държава" и ги определи като "пропаганда в съветски стил", съобщи Ройтерс. "В периода на Студената война имаше съветска пропагандна машина. Всеки ден тя създаваше различни лъжи. На първо място те да вярват в тях и после очакват светът да им вярва. Това беше стара традиция, но сега изведнъж показа главата си отново. Никой не отдава значение на тези лъжи от пропагандната машина в съветски стил", заяви той на пресконференция, преди да замине на официално посещение в Азербайджан.


Министерството на отбраната на Русия обяви в сряда, че има доказателства, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговото семейство са замесени в незаконна контрабанда на петрол от териториите на джихадистите в Сирия и Ирак. Давутоглу каза, че отхвърлянето на претенциите на Русия от страна на Съединените щати е още едно доказателство, че Москва изопачава фактите.


Говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонер заяви в сряда, че Вашингтон отхвърля предположението, че турското правителство е в съюз с джихадистите за контрабанда на петрол, като добави, че не вижда доказателства в подкрепа на такова обвинение. Но президентът Барак Обама и други високопоставени представители на САЩ също изразиха разочарованието си през последните дни в пропуските в сигурността по протежение на около 100-километровия участък от границата на Турция с Сирия, контролирана от "Ислямска държава". Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви в сряда, че някои области все още не са добре обезопасени.


Давутоглу каза, че Турция прави всичко възможно за поставянето на "физически бариери" на този участък от границата и добави, че Турция работи с коалиционните си партньори, за да спре действията на джихадистите на сирийска територия. По-рано той заяви, че санкциите на Москва срещу турски фирми, въведени в отговор на свалянето на изтребителя Су-24, нарушават международното право. Той направи това изявление в сряда вечерта по време на среща с бизнес лидери в Анкара, съобщава "Ройтерс".


По думите му Анкара подготвя отговор на икономическите санкции на Русия. Според него те "ще бъдат обявени, ако е необходимо". Премиерът призова Русия да намали напрежението в отношенията между двете страни и предложи на Москва да се обсъди изход от кризата на масата за преговори.