На Турция няма да й се размине само с доматите

Свят

03-12-2015, 12:54

Снимка:

©cross.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Закани се Путин в ежегодното си послание към Федералното събрание

Русия няма да дрънка оръжия, но на Турция няма да й се размине само с доматите. Това заяви руският президент Владимир Путин, който се обърна с ежегодно послание към Федералното събрание. "Няма да дочакат от нас нервна, истерична, опасна за нас самите и за целия свят реакция. Реакция, която може би преследва някакви външни ефекти или може би дори моментно вътрешнополитическо укрепване", подчерта той. "Това няма да се случи. В основата на нашите действия ще стои отговорността пред нашата страна и народ. Ние не възнамеряваме и няма да дрънкаме с оръжия", каза Путин. "Но ако някои си мислят, че, извършвайки подло военно престъпление - убийството на нашите хора, че ще им се размине с някакви домати или някакви ограничения в строителството или други сектори, то те дълбоко се заблуждават", увери стопанинът на Кремъл.


"Ние многократно ще им напомняме, какво са направили и те още много пъти ще съжаляват за извършеното. Ние знаем какво трябва да се направи", подчерта Путин, цитиран от ТАСС. Руският президент обвини Анкара в подкрепа за терористите, но смята турският народ за приятелски. "Ние знаем, кой си пълни джобовете в Турция и позволява на терористите да печелят", каза той. Според него именно с тези пари "бандитите вербуват наемници, купуват оръжие, организират нечовешки терористични атентати, насочени срещу нашите граждани, гражданите на Франция, Ливан, Мали и други страни".


Руският президент напомни, че именно в Турция са се укривали и са получавали морална и материална помощ бойците, които са воювали в Северен Кавказ през 90-те години и след това в началото на XXI век. "И днес те все още могат да бъдат забелязани там", посочи Путин. "В същото време турският народ е добър, трудолюбив и талантлив. В Турция ние имаме много стари и надеждни приятели. И подчертавам, че ние не поставяме знак за равенство между тях и част от днешната управляваща върхушка, която носи пряка отговорност за гибелта на нашите военни в Сирия", каза стопанинът на Кремъл.


"Ние няма да забравим тази подкрепа за терористите", обеща Путин. "Винаги сме смятали и ще продължим да смятаме предателството за най-долното дело. Нека знаят това и в Турция тези, които стреляха в гърба на нашите летци, които лицемерно се опитват да оправдаят себе си, своите действия и да прикриват престъпленията на терористите", каза руският държавен глава. "Нашата армия, служби за сигурност и правоохранителни органи са мобилизирани за борба с терористичната заплаха. Но всички трябва да разбират своята отговорност: властта, политическите партии, структурите на гражданското общество, медиите. Силата на Русия е в свободното развитие на всички народи, многообразието, хармонията на културите, езиците и традициите, във взаимното уважение, в диалога – и на православни християни, и на мюсюлмани, и на последователите на юдаизма и будизма“, каза Путин.


"Ние сме задължени твърдо да се борим с всякакви прояви на екстремизъм и ксенофобия, да пазим междунационалното и междурелигиозното съгласие. Това е историческата основа на нашето общество и руската държавност", заяви руският президент. На 24 ноември турските ВВС свалиха руски фронтови бомбардировач Су-24 край турско-сирийската граница. Този акт на Анкара, за който отговорност пое току-що встъпилият в длъжност нов стар премиер Ахмет Давутоглу, вкара отношенията с Москва в най-ниската си точка.


Руското правителство предприе извънредни мерки и санкции, които засегнаха вноса на турски плодове и зеленчуци, туристическите пътувания на руснаците за Турция и строителния бизнес. За момента извън санкциите се намират съвместните енергийни проекти, но много експерти вече изразяват съмнение, че газопроводът "Турски поток" ще бъде реализиран, както се планираше по-рано. Русия също така обвини Турция, че купува евтин петрол от терористичната организация "Ислямска държава" и че тази търговия се контролира от близки до президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, каза Путин.