45 хиляди светлинки окичиха коледната елха на Ню Йорк

Свят

03-12-2015, 12:19

Снимка:

©tv7.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

За духа на празника се погрижиха Бочели и Стинг

Запалиха лампичките на голямата коледна елха в центъра на Ню Йорк. Това стана на многолюдна церемония на площад "Рокфелер Плаза". Празнично настроение създадоха поканените певци и музиканти от първа величина, сред които италианския тенор Андреа Бочели, рок музикантът Стинг, известната тъмнокожа певица и автор на песни Мери Джей Блайдж. Те изпълниха в духа на традицията песни от класическия коледен репертоар.


Кулминацията на празненството дойде със запалването на лампичките на огромната елха. Те са 45 000 и украсяват увенчаното с блестяща кристална звезда 80-годишно 24-метрово дърво. То бе подарено на Ню Йорк от семейство Айзендорф от градчето Гарднър, щата Ню Йорк. Звездата на върха е дело на австрийската фирма "Сваровски".


Традицията на коледните елхи на "Рокфелер Плаза" датира от началото на 30-те години на XX век. Работниците, строящи сградата на Рокфелер център сложили празничното дърво на самата строителна площадка през 1931 г. А първата церемония по официално запалване на светлинните гирлянди на елхата е през 1933 г.