Камерън идва утре на разговор с Борисов за реформите в ЕС

Политика

02-12-2015, 11:37

Снимка:

©offnews.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Британският парламент гласува днес за въздушни удари срещу ИДИЛ в Сирия

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще посети България в четвъртък, потвърдиха от "Даунинг стрийт", съобщи "Сън". Той ще кацне в България следобед на 3 декември. Програмата му още се уточнява, но изданието посочва, че Камерън ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов. Целта на посещението му са преговори относно реформите в ЕС, които Великобритания изисква, за да остане в съюза. Вероятно ще бъде обсъдено предложението на "Даунинг стрийт" да се прекратят обезщетенията за имигрантите от ЕС за първите четири години, след пристигането им в Обединеното кралство, което ще засегне десетки хиляди българи. Очаква се Камерън да посети българско-турската граница. Засега няма повече информация за визитата му.


Междувреминно днес британският парламент се готви да гласува, без изненади, за въздушни удари срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия, в отговор на исканията на Франция след атентатите в Париж, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Консервативният премиер Дейвид Камерън реши да проведе гласуването, за да е сигурен, че разполага с достатъчно мнозинство в подкрепа на тази намеса. Шокът от атентатите в Париж разклати съпротивата на членовете на Лейбъристката партия, които с мъка все още се опитват да преглътнат интервенцията в Ирак през 2003 г., който оттогава много пъти се извинява за решението, взето въз основа на фалшиви разузнавателни данни, подчертава агенцията.


Последната ключалка бе разбита, когато новият лидер на партията, пацифистът Джеръми Корбин, даде свобода на партийните членове да гласуват по съвест, губейки в битката доверието на лидер. "Ще развия моите аргументи и се надявам, че възможно най-голям брой депутати ще ме подкрепят", каза Дейвид Камерън във вторник. С крехкото си мнозинство, той не бе сигурен до този момент дали ще успее да обедини всички свои депутати около решението за ударите.


Според проучване на института You Gov, публикувано днес в "Таймс", в момента 48% подкрепят такава намеса в Сирия. Те бяха 59% миналата седмица. Във вторник вечерта около 4000 пацифисти демонстрираха пред парламента, за да бъде чут техният глас по призив на организацията "Спрете войната". Дебатът в сряда може да продължи и след 22:00 UTC, заяви във вторник говорител на министър-председателя, частично удовлетворен от искането на Джереми Корбин за двудневен дебат.


Камерън ще трябва да отговори най-вече на опасенията около последиците от тези удари за сигурността на страната, въпреки че той редовно повтаря, че Великобритания вече е изправена пред "сериозна заплаха" от джихадисти. Печелене на точки "Заплахата от ИДИЛ се е засилила", каза във вторник министърът на отбраната Майкъл Фалън пред комисията по отбрана в парламента, цитирайки данни в своя подкрепа: "15 атентата, ръководени или вдъхновени от ИДИЛ в света през миналата година, и още 150 през тази година".


В очите на анализаторите такава намеса ще възстанови престижа на страна, която се възприема през последните години като по-загрижена за себе си, отколкото с лице към останалия свят и играейки по-малка роля. За Малкълм Чалмърс – директор на изследванията в института РУСИ Великобритания е в процес на връщане на изгубените точки при драстичното съкращаване на бюджета си за отбрана, при гласуването срещу ударите в Сирия в края на август 2013 и затънала в дебата за независимостта на Шотландия. "Всичко това създаде впечатлението, че страната предпочита да се обърне към себе си", казва той.


"Волята да се разположат сили ще успокои страховете, че тя не е надежден партньор", казва той. Лондон вече се ангажира във войната в Сирия чрез разузнаването и презареждането на самолети на своите съюзници. "Участието в ударите ще бъде важно символично, практически полезно, но то няма да промени хода на войната", обобщи военен експерт.


Великобритания вече има 8 самолета "Торнадо" и непосочен брой безпилотни самолети, които участват в ударите в Ирак от миналата година. Във всеки случай, за Йън Бонд от Европейския център за реформи (ERC) тази интервенция няма да промени "въздържанието на британските лидери да се ангажират в международни проблеми" а именно "да се включат в Европейския съюз като голяма европейска сила, каквато тя би могла да бъде".