Комисар Костов: Бусът и лицата имат рисков профил

Системата, с която е тествано вчера, е с 99% точност, поясни експерт

Не е изключено багажът на Летище София да е бил в досег с взривно вещество. Това заяви по Нова телевизия главният комисар на МВР Георги Костов след ситуацията от вчера, при която бус със съмнителен багаж вдигна на крак полиция и експерти и затвори част от летището. Той посочи, че с микробуса в страната са влезли двама души, които в настоящия момент вече не са на територията на България. Тяхната самоличност вече е установена. Те не са граждани на ЕС, а на бивша съветска република. Впоследствие единият е излетял към страна-членка, а другият - към страна от бившия Съветски съюз. По думите на Костов избраният от тях маршрут "не е обичайна практика".


"Самият автобус и самите лица имат рисков профил, което не означава, че са лоши хора. Рисковият профил е начертан още след събитията от 13 ноември", уточни той. Посочи още, че две кучета и два различни уреда са установили наличие на експлозиви. Като възможна причина за тяхната заблуда той посочи наличието на денкове с козметика в буса: "Дали в някои от множеството козметични продукти има вещества, които са сходни и могат да заблудят служебното животно и уреда, предстои да се установи в експертизата. Не е изключено багажът на Летище София да е бил в досег с взривно вещество".


"Категорично взривно вещество в микробуса към момента няма", категоричен бе той. Относно първоначално подадената информация на пресаташето на летището Даниела Велева, Костов коментира: "Служителката е сгрешила много, защото ако изобщо някой й е възлагал функции по оповестяване на случая, е трябвало да каже, че в този момент се извършват проверки".


Спецотрядът, който търси бомба в бус вчера на Летище София, си свърши работата "по каноните". Това пък заключи експертът по национална сигурност и антитероризъм полк. Иван Бояджиев пред бТВ. Бомба така и не бе открита, въпреки че обучено куче и специална апаратура реагираха на буса. Това предизвика и гневната реакция на премиера Борисов заради създалата се паника в района на Терминал 1.
"Може да се окаже, че този бус е пренасял взривни вещества и затова така са реагирали кучето и апаратурата", коментира Бояджиев. Той посочи, че българската система, която е дала сигнал на униформените, е с 99-процентова точност. Полковникът допълни, че обстоятелствата около возилото и неговия отпътувал шофьор са странни, а е имало и информации, че петима души са слезли от микробуса и са "потънали в София".


Иван Бояджиев запита защо никой от ръководството на МВР не е дошъл на летището, при положение, че "такова мероприятие не се провежда без разрешение от вътрешния министър и главния секретар". Той разкритикува и действията на един от служителите (който не е бил сапьор), който към края на операцията говорел по мобилния си телефон близо до буса. По думите му това е изключително опасно, защото може да активира евентуална скрита бомба. Полковникът подчерта, че и обикновените хора трябва да внимават за подозрителни предмети, да не ги ритат и да не ги местят. Експертът отбеляза, че е възможно това далеч да не е единственият подобен случай в последно време, но информацията да не достига до гражданите с цел да не се всява паника.


С любопитна версия по темата излезе "Стандарт". Най-вероятната причина за реакцията на кучето, подушило взривно вещество, е батерията на лаптоп, пише изданието. При повреда на батерия от нея се отделят вещества, които наподобяват амонити - взривни вещества, смеси от амониев нитрат, нитротолуен и нитроглицерин. Вероятно кучето е надушило тях. Както е известно, единият багаж беше взривен, вероятно в него се е намирал лаптопът.


Теорията с преносим компютър не е случайна. Тази година е имало подобна евакуация на летището в Пловдив. Отново куче е надушило взривно вещество в багажното на самолет. Под дъжда били евакуирани всички пътници, а машината претърсена до основи. Оказало се, че става въпрос точно за повредена батерия на лаптоп.