Обама призова Турция и Русия да се фокусират върху "общия враг"

Свят

02-12-2015, 06:39

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ердоган готов за оставка, ако докажат, че търгува с ИД

"Казвам на г-н Путин: "Ще останеш ли на поста си?", заяви турският президент Реджеп Ердоган, предизвиквайки руския си колега да представи доказателства за новите си твърдения, че бомбардировачът Су-24 бил свален, защото Анкара искала да обезопаси маршрутите, по които към Турция върви петрол от "Ислямска държава" (ИД), пише в. "Труд".
"Ако това бъде доказано, честта на нашата държава изисква да не остана на поста си", заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция. Той направи коментара в рамките на конференцията за борба с климатичните промени в Париж, където Путин отказа искането му за среща и след пресконференция на руския президент там късно във вторник.
"Сега получихме допълнителни данни, които потвърждават, че от места за добив, контролирани от ИД и други терористични организации, петрол в промишлен мащаб отива в Турция. Имаме основание да смятаме, че и решението за свалянето на самолета е било продиктувано от желание да се осигури безопасност на тези маршрути. А защитата на тюркмените е само предлог", каза Владимир Путин.
Руският президент посочи, че имало и други проблеми с Турция: "Например отдавна молехме да се обърне внимание на това, че представители на терористични организации, воювали или опитали се да воюват с нас в оръжие в ръка в отделни региони на Русия, се появяват в Турция, живеят в охранявани от спецслужбите и полицията региони, а след това, възползвайки се от безвизовия режим, пак се появяват на наша територия, където продължаваме да се борим с тях."
Коментирайки думите на Ердоган за необходимостта от доказателства, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви вчера: "Важно е да се разполага с тази информация (за петролните доставки на ИД) и да се използва в борбата с тероризма, а не като доказателство за нещо си."
След среща вчера с US президента Барак Обама Ердоган само каза, че иска споровете да останат в миналото: "Винаги сме се стремели към дипломатичен език, искаме да избегнем напрежение." Обама призова Турция и Русия да се фокусират върху "общия враг" ИД. Той подчерта, че Турция е съюзник в НАТО и има право да защитава въздушното пространство и територията си.
Давутоглу иска връзка между военните
Турският премиер Ахмет Давутоглу призова вчера за възстановяване на военните връзки с Русия, спрени след свалянето на Су-24. "За да не се повтарят такива инциденти, да отворим военните канали за връзка. Да отворим и дипломатическите", каза той. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков само посочи, че такива е имало, но умишлено или неумишлено не са сработили, когато е трябвало.