Турция иска да се позиционира като властови център между Европа и Близкия изток

Коментира Огнян Минчев убеден, че Старият континент ще си плаща за всяка отстъпка

Турция започна своето развитие като предпоставка за една светска демократична страна. Посоката обаче, в която се развива в последните 10 години, е много различна, заяви по Нова тв политологът Огнян Минчев, коментирайки кандидатурата на Турция за член на Европейския съюз.


"Турция на практика дефинира себе си като една страна, която се явява лидер на сунитския ислям, страна, която се позиционира в ролята на възродения лидер в Близкия изток. Приемането й в ЕС, на фона на политически убийства, затворени журалисти, означава, че Европа прави това, притисната от обстоятелствата. Тя прави това, което не може да не направи, надявайки се да спре бежанския покток. Но Европа ще си плаща за всяка отстъпка", посочи още политологът.


Турция иска да се позиционира като властови център между Европа и Близкия изток. И тя ще го направи на определена цена. Целта е премахване на границите между Европа и Изтока, който ще получи възможността за пряко общуване с една Европа - икономически богата, но политически слаба.


Според Огнян Минчев реалистичният сценарий е, че всичко това ще доведе до нарастване на социалните и политическите конфикти. Затова кандидатурата на Турция ще има противоречива съдба.