Оланд призова световните лидери за единство срещу екокатастрофата

Свят

30-11-2015, 15:46

Снимка:

bnr.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Путин няма да се срещне в кулоарите с Ердоган на климатичната конференция в Париж

Френският президент Франсоа Оланд призова световните ръководители да действат в името на "климатичната справедливост" в речта си на откриването на Световната конференция за климата. До 12-и декември тя трябва да излъчи общо споразумение за борба с климатичните промени. Успехът не е постигнат, но е обозрим - заяви френският външен министър Лоран Фабиюс, който председателства форума.


Париж трябва да стане отправна точка за дълбоки преобразувания - така френският президент Франсоа Оланд призова участниците в Световната конференция за климата да намерят воля за съдбовното споразумение.


Президентът припомни с драматизъм последните обезпокоителни климатични феномени и предупреди за катастрофалните последици от тях за земните жители. Той очерта условията, без които успехът би бил немислим: ясна траектория на действията за задържането на глобалното затопляне под 2°C, универсално, солидарно и задължително за всички споразумение, от което да няма необхваната територия или общност. Не можем да приемем най-бедните държави да бъдат и най-засегнати, каза Оланд. Той отбеляза, че 190 страни са представили програмите си за намаляване на газови емисии с парников ефект.


Споразумението за климата трябва да бъде устойчиво и приспособимо към бъдещите промени, заяви в речта си генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Президентът на САЩ Барак Обама призова световните лидери да бъдат на висота в решенията. Той призна отговорността и на своята страна за климатичните изменения.


Междумременно стана ясно, че руският президент Владимир Путин няма да проведе среща с турския си колега Реджеп Ердоган в кулоарите на конференцията за климата в Париж. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който подчерта, че подобен разговор не фигурира и в по-нататъшния график на Путин, съобщи ТАСС.


На въпрос дали все пак разговор, бил той и по телефона, между лидерите на Турция и Русия се предвижда в близките дни, Песков каза, че "засега в графика на Путин няма никакви контакти".