Пенсиите скачат с 2,5% от юли, потвърдиха депутатите

Политика

30-11-2015, 15:26

Снимка:

bnr.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

БСП, "Атака" и ДПС напуснаха заседанието на бюджетната комисия

Депутатите от БСП, "Атака" и ДПС напуснаха заседанието на бюджетна комисия в парламента, на което се разглеждат бюджетите на НЗОК, ДОО и държавния бюджет за следващата година. Причината - непредставени доклади и становища за проектите, и заложени нови промени.

"Скандално е да се гледат трите бюджета наведнъж. Скандално е 2 минути преди започването на заседанието да нямаме никакви материали, въпреки многократните ни предупреждения, за да може да седнем с експерти и да направим сметки", обясни социалистът Румен Гечев. Той подчерта, че няма становища към бюджетите, както и стенограма от първо четене. "В началото на комисията ни раздават проекта с включени предложения на други политически групи, с които ние не сме запознати. Такова нещо няма дори и в Африка. Разпределят се милиарди без никаква информация", коментира Гечев, цитиран от офнюз. бг. Депутатът беше категоричен, че това е атентат срещу демокрацията. "Не може да се обсъжда най-важният закон в държавата по този начин", допълни Гечев.


Петър Чобанов от ДПС, който също напусна заседанието, заяви, че за пореден път се вършат неща, близки до абсурда, като по думите му Бюджет 2016 в началото на заседанието дори не е бил разпечатан, а предварително не са били представени нито становища, нито мотиви, или доклади по трите законопроекта.
Атакистът Николай Александров мотивира напускането си с липсата на доклади, като дори показа своята електронна поща, на която не е била изпратена никаква информация за днешното заседание. Той сравни поведението на управляващите с Ким Чен-ун и ситуацията в Северна Корея. По думите му дори има вкарани промени в законопроектите между първо и второ четене, които дори и опозицията не е могла да разгледа.

С 30 лева ще се увеличи минималният осигурителен праг за земеделските стопани. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, които обсъждат на второ четене финансовата рамка за следващата година, допълва БНР. От догодина те ще плащат 330 лева минимално за дейността си. Обезщетението за безработица и за втората година от майчинството обаче остава на тазгодишните си нива. Бюджетната комисия потвърди, че пенсиите ще се увеличат с 2,5 на сто от 1-ви юли догодина.

Обезщетението за безработица остана малко над седем лева на ден. След бюджета на ДОО ресорната комисия ще гласува парите за Здравната каса и Държавният бюджет за следващата година, през който се променя и тазгодишната финансова рамка.

Със Закона за бюджета за догодина се прави и актуализация на тазгодишната финансова рамка, която се налага най-вече заради по-големите харчове на МВР и Министерството на отбраната. Необходими са и повече пари за финансирането на европроектите.

Между двете четения на законопроекта на Държавния бюджет трябваше да бъдат оттеглени и спорните текстове за отнемане на социалните придобивки на служителите в силовите ведомства. След като получиха това обещание, полицаите престанаха с протестите си, а вече няколко седмици съществува работна група по промените. Резултатите от работата й обаче все още не са ясни.

На първо четене пакетът от бюджетни закони мина неочаквано бързо в парламента във вторник. Тази седмица – след гласуването им в ресорната бюджетна комисия, законите ще бъдат разгледани на извънредно заседание на парламента. Необходимостта от бързото им гласуване в пленарната зала идва от актуализацията, тъй като по-големите разходи трябва да бъдат одобрени от парламента, за да бъдат направени до края на годината.