ЕС: 3 млрд. евро за Турция и ускорено присъединяване

Свят

30-11-2015, 10:58

Снимка:

©vevesti.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

В замяна съседката ни ще спира мигрантския поток

Европейският съюз и Турция постигнаха споразумение на вчерашната среща на върха за миграционната криза, предадоха световните агенции. То предвижда Брюксел да отпусне на Анкара 3 милиарда евро през следващите две години, за да се справи с приема на сирийските бежанци. В замяна Турция ще помогне за спиране на мигрантския поток към ЕС, съобщиха европейски лидери и турският премиер Ахмет Давутоглу на съвместна пресконференция след срещата в Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и германският канцлер Ангела Меркел обявиха, че е договорен общ План за действие по въпроса за миграцията, предаде ТАСС.


Меркел съобщи, цитирана от Ройтерс, че е обсъдила по-рано днес с "някои други лидери от ЕС" пренастаняването на част от сирийските бежанци в Турция директно в техните страни. Конкретни числа не са били споменати. Меркел не уточни за кои страни става въпрос. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че на 15 декември ЕК ще предложи нова схема за разселване на мигранти от Турция в ЕС, предаде ТАСС. Тя ще е на доброволен принцип и ще бъде разработена по предложение на Германия. До момента схемата има поддръжката на 8 страни от ЕС, уточни Юнкер, без да разкрие кои точно.


На срещата на върха бе постигнато още споразумение за ускоряване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. На 14 декември Брюксел и Анкара ще отворят Глава 17 от преговорите за членство (по икономическите и финансовите въпроси), обяви турският премиер, цитиран от ДПА. "Щастлив съм да видя, че всички мои колеги в Европа, всички те са съгласни, че Турция и ЕС имат една и съща съдба", подчерта Ахмет Давутоглу. Той увери, че "членството на Турция (в блока) ще е актив не само за ЕС, за Турция, но и за световния мир". Турският премиер изрази очакване страната му да приключи преговорите за безвизов режим с Европейския съюз догодина, предаде ТАСС.


Визите на ЕС за турски граждани може да бъдат отменени през есента на 2016 г., допълни Юнкер. Той изрази увереност, че днешната среща на върха е възобновила двустранните отношения на високо равнище и ще осигури общ отговор на бежанската криза, предаде Ройтерс. Давутоглу заяви, че ЕС и Турция са жертва на неуспеха на системата на ООН да реши кризата в Сирия, предаде Асошиейтед прес. Това бе явен намек за блокирането на резолюции по въпроса в Съвета за сигурност на световната организация. При съответните гласувания Русия и Китай наложиха вето.